Prvi dan u vrtiću: Savjeti uz koje će dijete lakše podnijeti odvajanje od roditelja

Prvi dan u vrtiću: Savjeti uz koje će dijete lakše podnijeti odvajanje od roditelja

Kada se beba rodi, vi ste joj centar svijeta tokom cijelog perioda dok ne dođe vrijeme za odvajanje, vrtić ili jaslice. Zato nimalo ne čudi što mnogi mališani tada  prolaze kroz neku vrstu anksioznosti. Evo šta dječiji psiholozi  kažu, kako da to prvo odvajanje olakšate prvenstveno djetetu, ali i sebi.

Poljupce ponesite. Kad dovedete dijete ispred vrtića, dajte mu punu šaku poljubaca koje će ostaviti u džep i objasnite mu kada mu budete nedostajali u toku dana, da stavi ručicu u džep i izvadi jedan poljubac. Poljubite dijete nekoliko puta u dlan i zajedno izbrojite poljupce. Isto tako recite mu da i ono vama da nekoliko poljubaca koje ćete ponijeti sa sobom.

Uspomene. Mnogi roditelji kažu da su njihova djeca lakše podnijela boravak u vrtiću ili odvajanje ako su kod sebe imala malu sliku porodice. Ovo važi za mališane vrtićkog uzrasta kada su dovoljno velika da znaju pronaći utjehu u fotografiji.

Slikovnice. One su uvijek dobar način da djetetu objasnite pojedine promjene u životu. U knjižari potražite slikovnice koje se bave odlaskom u vrtić i odvajanjem od roditelja primjerene uzrastu mališana i čitajte ih svako veče pred spavanje.

Budite snažni. Imajte na umu da ste vi taj primjer na koga se dijete ugleda. Zato nemojte biti tužni kada ga ostavljate i nemojte se slomiti ukoliko zaplače. Izbjegavajte mu govoriti kako će i ono vama nedostajati. Kažite nešto u smislu kako ćete se sjajno zabaviti kad dođete po njega i kako će imati zanimljiv dan s drugarima i tetama u vrtiću. Recite mu i da jedva čekate da vam ispriča sve što su radili taj dan. Na ovaj način dijete će vrtić doživljavati kao nešto pozitivno.

Otkriti zbog čega je tužan

Ne postoji pravi način kojim biste riješili ovaj problem i veoma je važno da nekoliko dana zaredom isprobavate drugačiji pristup dok ne pronađete onaj koji kod vašeg djeteta najbolje djeluje.  Veoma je važno otkriti zbog čega je dijete toliko tužno kada treba u vrtić, posebno ako do tada nije bilo problema kada ste ga ostavljali sa nanom ili bebisiterkama. Razgovarajte s tetama u vrtiću o tome kako se vaš mališan ponaša i koliko dugo nakon toga plače. Velike su šanse da ćete otkriti kako dijete prestane plakati gotovo odmah nakon što odete.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE