PREVISOKA JE CIJENA KOJU MOŽEMO PLATITI ŽIVOTOM ZA PLATU KOJU PRIMAMO: Životna priča rudara iz Zenice

Screenshot 2 6
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Brojni su životi ugašeni u jamama u Bosni i Hercegovini. Gost emisije “Naši ljudi” Hayat TV, bio je Elvedin Avdić, zaposlenik u rudniku “Zenica” već 24 godine.

Elvedin je ispričao svoju životnu priču, istakavši kako biti rudar nije nimalo lako.

Elvedin je otac i suprug.

Elvedin kaže da je spuštanje u jamu njegova svakodnevnica, njegov život i ono na šta je on navikao. On kaže kako s ponosom nosi rudarsko odijelo i šljem. Elvedin je kazao da je vremenom napredovao, te da je prvo počeo kao obični radnik, pa kao kopač. Sada je predsjednik Sindikata rudnika “Zenica” i član Čete za spašavanje u kriznim situacijama.

  • Završio sam rudarsku školu, radim ono za šta sam se školovao i ne stidim se svog rudarskog odijela. Moj otac rahmetli je također bio rudar. Ustaje se ujutro oko 5 sati, dolazi se na posao, te se oko 7 sati silazi u jamu – kazao je Elvedin.
ČITAJ JOŠ:  Rudari se nadaju prekidu štrajka, čeka se rezultat pregovora u EPBiH

On je rekao između ostalog kako je početak bio težak, te da se vremenom navikao i da je to sada postao dio prakse.

  • Jedan od mojih sinova je također krenuo mojim stopama, te se školovao za rudara. Jedno vrijeme smo čak i skupa radili, ali sada se osamostalio. Kada se spustimo u jamu prvo doručkujemo, onda izvršavamo naređenja poslovođe. Na početku je bilo veoma teško, jedva sam čekao kako bi izašao vani, sada je to rutinapriča nam Elvedin.

Elvedin je spomenuo i situaciju u kojoj su tragično stradala njegova dvojica kolega.

  • Jednog smo izvukli odmah, drugog smo tražili tri dana. Vjerujte da tada, u tom trenutku nijedan rudar nije pitao koliko je sati, kada ćemo napolje. Bilo je bitno samo da ga nađemo, pa kako god. Također, 2014. godine pet kolega je izgubilo život i kada se ide u potragu, tada sebe stavljate na drugo mjesto i osim njih, ništa vam drugo nije u glavi – govori Elvedin.
ČITAJ JOŠ:  Mektić o Dodikovom cirkusu "E je**** me ako je normalan": Trebao je i šator razapeti. Seljakluk!
  • Kada siđemo u jamu, mi nemamo nikog drugog sem nas samih, ja to uvijek govorim. Nema ni hitne, ni vatrogasaca, nit ikoga. Imao sam i ja povreda, ali nisu bile neke teže.  U komornom otkupu sam sišao da odglavim štuku koja je bila zaglavljena. U tom trenutku, ugalj je krenuo, jedna noga mi je ostala u luku, druga dolje i tako mi je zavrnulo nogu, gdje su mi popucali ligamenti na koljenu i meniskus. Nakon toga sam prebačen na lakše radno mjesto po preporuci doktora – priča nam Elvedin.
ČITAJ JOŠ:  Penzionisani zenički rudari prekinuli štrajk glađu

On je dodao kako je jama “Raspotočje” jedna od najopasnijih, jer ima mnogo metana u njoj.

  • Vlast na nas veoma slabo obraća pažnju, mada smo dokazali i tokom pandemije da ne bi trebala, jer proizvodnja i rad nisu bili obustavljeni. Teška je pozicija za rudare u našoj zemlji. Nekad su rudari stipendirali učenike, a pogledajte sad. Mladi ljudi napuštaju rudnike. Previsoka je cijena koju možemo platiti životom za platu za koju radimo – rekao je za kraj Elvedin Avdić.
GODISNJICA
MARKETING