A šta kada mobilni završi u vodi?!

A šta kada mobilni završi u vodi?!

slika (13)

Ljeto je godišnje doba kada možda postoji najveća vjerovatnoća da vam telefon upadne u vodu. Bilo da završi u moru, kadi, bazenu ili WC šolji, zapamtite – telefon se neće pokvariti zbog vlage, već zbog vašeg pokušaja da ga uključite. Evo šta treba da radite ako vam telefon upadne u vodu.

Odmah prekinite napajanje – Prvo pravilo je: ne paničarite, već što je prije moguće isključite telefon. Što ga prije isključite, to su veće šanse da ćete kasnije moći da ga “oživite”.

Ne pokušavajte da uključite mobilni – Ne uključujte telefon pošto je pao u vodu. Čak i kada ga osušite suvom krpom ili fenom, nemojte to da radite jer možete izazvati kratki spoj. Ako vam se to dogodi, zaboravite na popravak.

Izvadite bateriju i karticu – Odmah izvadite SIM karticu i bateriju (ako je moguće). Ako je mobilni pao u more, pošto ga ugasite, operite ga pod mlazom slatke vode s česme. Nemojte pokušavati da ga očistite alkoholom.

Brzo sušenje – Telefon prvo dobro osušite suvom krpom. Ako imate fen za kosu s opcijom izbacivanja hladnog vazduha, posušite tako mobilni, ali nikako nemojte koristiti topli vazduh.

Postepeno sušenje – Stavite telefon pored stone lampe, reflektora ili nekog drugog manjeg izvora toplote kako bi omogućili da voda polako ispari. Ovaj proces može trajati i šest sati. U svakom slučaju nemojte da žurite i koristite vreo vazduh ili neki jak izvor toplote.

Trik s pirinčem – Pošto ste sve ovo uradili, ostavite telefon najmanje još tri dana prije nego što pokušate da ga uključite. Ovo je važno jer, premda vam se može činiti da je mobilni u potpunosti suv, i najmanja količina vlage može da reaguje u kontaktu s baterijom i dovede do kratkog spoja. Neki savjetuju da telefon stavite u činiju punu suvog pirinča jer ova namirnica privlači vlagu. Ako to uradite, pirinač treba u poptpunosti prekrivati telefon.

Izvor: vesti-online.com

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE