ABAKUS TALENT SHOW: Upriličeno finalno takmičenje

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Svi finalisti

Poslije održane audicije i polufinala Abakusovog talent showa, stiglo je i finalno takmičenje koje je održano 14.6.2013. godine u prostorijama PU "Abakus" Zenica sa početkom u 17.30h. 

Prije početka samog programa vladala je prava takmičarska atmosfera, roditelji, rođaci, nane, bake, djedovi, braća sestre, drugovi, svi su došli pola sata ranije kako bi pripremili transparente i svoje favorite za nastup. 

Predsjednica žirija, direktorica "Abakusa", Emina Talić-Hakanović, je na početku pozdravila prisutne, te napomenula da je kreator ideje da se u "Abakusu" organizira jedan ovakav događaj učenik Abaz Ajdin, koji je ovom prilikom dobio veliki aplauz publike što je smislio jednu odličnu ideju. 

Ideja učenika je u "Abakusu" prihvaćena sa radošću, jer jedan od osnovnih ciljeva djelovanja ove ustanove jeste: razvijanje nadarenosti, talenata i kreativnosti djece školskog uzrasta, koji podrazumijeva i razvoj samopouzdanja. S obzirom da je naučno dokazano da kreativnost i samopouzdanje opadaju dok odrastamo, a naročit pad se dešava kod djece upravo onda kada krenu u školu, na ovaj način smo željeli podržati razvoj kreativnosti i samopouzdanja djece. 

U finalnom takmičenju djeca su se takmičila u četiri kategorije i to u plesu, pjevanju, sviranju i glumi. Pored zadatka da svoju interpretaciju izvedu što bolje, iz šešira su izvlačili novinarska pitanja, jer smo ih htjeli pripremiti za buduće intervuje novinara kada postanu velike zvijezde. Odgovori na pitanja su bili interesantni i duhoviti. 

Žiri je kod kandidata u sva tri nastupa (audicija, polufinali i finali) ocjenjivao: stepen talentiranosti u kategoriji u kojoj dijete nastupa, ukupan scenski dojam, "stajling", snalaženje u odgovoru na novinarska pitanja i komunikaciju sa publikom  i žirijem. Publika je, također, glasala za svoje favorite. 

Odlukom žirija, pored glavnih titula "TALENT U PJEVANJU", "TALENT U PLESU", "TALENT U SVIRANJU" i "TALENT U GLUMI", učesnicima su dodjeljene i druge titule i diplome, i to:
1. Zukanović Isak – Diploma za najboljeg imitatora,
2. Suljić Laris – Diploma za najbolji kostim,
3. Alispahić Arijana – Diploma za najbolju hip-hoperku,
4. Abaz Ajdin – Diploma za najboljeg showmena – voditelja,
5. Kadrić Davud – Diploma za hrabrost najmlađem učesniku,
6. Karić Sarah – Diploma za najbolju žensku frizuru,
7. Alić Anes – Diploma za najenergičniji nastup,
8. Prcanović Merima – Diploma za najbolje vladanje scenom,
9. Hamidović Asja – Diploma za najbolju koreografiju,
10. Delić Imad – Diploma za najboljeg rokera,
11. Isaković Elmana – Diploma za najbolji stajling,
12. Isaković Sanjin – Diploma za najbolju mušku frizuru,
13. Karić Selver – Diploma za najromantičniji nastup,
14. Hasanica Amila – Diploma za najljepši osmijeh,
15. Huseinagić Naida – Diploma za najbolje stepovanje.

Za volonterski doprinos organizaciji SHOW-a dodjeljene su zahvalnice gospodi: Halimu Prcanoviću, Arinu Kadriću i Nerminu Hakanoviću.

Odlukom žirija i publike proglašeni su pobjednici, koji su osvojili nagrade "DAS KNJIŽARE", koja je bila sponzor nagrada pobjednika. 

Pobjednici su:
1. Habibija Džan – Diploma "TALENT U SVIRANJU",
2. Nadžak Iskra – Diploma "TALENT U PLESU",
3. Bektaš Sumeja i Odobašić Ilma – Diploma "TALENT U GLUMI",
4. Marijanac Melani – Diploma "TALENT U PJEVANJU",
5. Alić Anes – Diploma "FAVORIT I TALENT U PJEVANJU PUBLIKE".

Pobjednici će nastupiti i na priredbi PU "Abakus" Zenica, koja će se održati krajem juna.