Abazović: EU da ubrza proces članstva zemalja koje žele da pristupe bloku

d 12
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović pozvao je Evropsku uniju da ubrza proces članstva zemalja koje žele da pristupe bloku kako se slični scenariji poput onog u Ukrajini ne bi dešavali u drugim regionima u Evropi.

Abazović je za agenciju Anadolija, na marginama Foruma diplomatije u Antaliji, koji je održan prošle sedmice, rekao da je interesantna panel diskusija o uključivanju zemalja zapadnog Balkana u EU, posebno u svjetlu aktuelne krize između Rusije i Ukrajine.

Crna Gora u potpunosti podržava partnere NATO i EU

– Ovaj trenutak je veoma presudan za Evropu… možda i za svijet. Nadam se da će ruski rat odmah prestati. Ali treba da pošaljemo poruku da EU treba da razumije da zemlje koje žele da joj se pridruže i koje su veoma daleko u procesu proširenja da treba da imaju neki, recimo, brži put u ovom trenutku ako ne želimo isti problem kao u drugom dijelu Evrope – rekao je Abazović.

ČITAJ JOŠ:  Izetbegović Bakir: Sve što je rahmetli Alija radio je kamen temeljac koji mi moramo sačuvati radi sebe

Povodom susreta ministara vanskih poslova Ukrajine i Rusije na forumu, potpredsjednik Vlade CG je izrazio nadu da će ovakav događaj biti veoma podsticajan u smislu promovisanja mira i civilizacijskih vrijednosti.

Bio je, navodi se u tekstu, zapanjen kada je vidio da su zemlje EU i NATO ujedinjene u podršci Ukrajini.

– Nisam očekivao da ćemo svi zajedno raditi na promovisanju jedinstvene politike. Govorim o posljednje dvije nedjelje – dodao je on.

Abazović je za agenciju Anadolija rekao i da će Crna Gora zadržati sankcije Rusiji. On je naglasio da zemlja, uprkos svojoj maloj veličini, u potpunosti podržava partnere NATO i EU.

ČITAJ JOŠ:  Pljušte reakcije i iz Crne Gore na skandalozni govor premijera Abazovića: ‘Sram te bilo Dritane!’

Veze Turske i Crne Gore

– Mislim da je uloga Turske u regionu zapadnog Balkana izuzetno važna. Turska je veoma prijateljska prema mnogim zemljama Zapadnog Balkana. Odnosi između naših zemalja su odlični – rekao je Abazović.

On je, međutim, sugerisao da bi trebalo ojačati ekonomsku povezanost dvije zemlje.

On je rekao da se o ovoj temi razgovaralo i da će uspješan ishod postići nakon što se rat u Ukrajini završi i fokus se prebaci na nešto pozitivnije.

ČITAJ JOŠ:  Crnogorski slikar osudio izjavu Abazovića: Ovo nije predsjednik vlade nego Vučićevo pače

– Važna su dva sektora… turizam i energetika. Mislim da u ova dva sektora dvije zemlje mogu da urade mnogo dobrih stvari u budućnosti – dodao je on.

GODISNJICA
MARKETING