Abdulah Sidran o Branku Periću: Žalosno je da se jedan iskusan sudija žali na pisanje medija, ne bi smio da kuka i kmeči!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Nakon što je na izricanju prvostepene presude Fadilu Novaliću, Fikretu Hodžiću i Fahrudinu Solaku u Sudu BiH, sudija Branko Perić izdvojio mišljenje, oglasio se najveći živući bh. književnik Abdulah Sidran. 

U svojoj reakciji, Sidran se posebno osvrnuo na postupak sudije Branka Perića. 

Podsjetimo, u svojoj kuknjavi, teško kompromitirani sudija Perić obrazložio je zašto je on bio protiv donošenja osuđujuće presude, pri tome govoreći o tobožnjem pritisku na Sud i optužene jednog dnevnog lista (Dnevnog avaza) i ambasade SAD. 

 – Biti sudija. To u samoj svojoj suštini podrazumijeva da je vršilac te časne, najčasnije, uzvišene društvene funkcije stalno, danju i noću, svakoga trenutka, pod ogromnim pritiskom odgovornosti za Istinu i Pravdu. Ne može postojati nikakav vanjski pritisak veći nego što je taj – jer bi to onda bilo krivično djelo prijetnje – i zato je i žalosno i smiješno i tužno kad se jedan iskusan sudija, s pola stoljeća sudačkog iskustva, žali na pisanje medija, djelovanje ambasada i drugih vanjskih faktora…

Za takve stvari on mora biti i gluh i slijep, i nikad ne bi smio ni pomisliti da se na njih žali, a kamoli da o njima kuka i kmeči u obrazloženju i svome ‘izdvojenom mišljenju’ u odnosu na donesenu presudu – piše Abdulah Sidran. 

Sidranov tekst na Facebooku - Avaz
Sidranov tekst na Facebooku. Screenshot

Avaz