Abdulgafar-ef. Velić: Imami zaslužuju poštovanje i zahvalu našeg naroda

U okolnostima nakon agresije i genocida teško biti imam i stati ispredi ljudi, stoga svi naši imami zaslužuju veliko poštovanje, pažnju i zahvalu našeg naroda – naglasio je danas glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić, na predavanju koje je održao u okviru 22. kulturno-edukativnih i sportskih susreta članova Udruženja ilmijje i uposlenika Islamske zajednice (IZ).

Obraćajući se prisutnim u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, dr. Velić je ukazao na vrlo važnu ulogu imama u društvu.

Briga o svakom džematliji

– Naši imami su stvarni predvodnici naših džemata, oni se brinu o svakom džematliji, o džematu. Podizali su džamije, infrastrukturu Islamske zajednice, naše obrazovne centre. Imami su pčele radilice u okviru Islamske zajednice, i poštovanje prema njima trebamo i unapređivati – kazao je Velić.

On je susrete članova Udruženja ilmijje i uposlenika Islamske zajednice ocijenio veoma značajnim.

– Medžlis Sarajevo je sretan zbog prilike da se danas susretnemo s imamima. Važno je da se vidimo i razgovaramo o brojnim, aktuelnim temama, o izazovima i problemima s kojima se susrećemo, a kako bi bili jedni s drugima i kako bi bili podrška jedni drugima. Na ovaj način mi pokazujemo sliku stabilne i jedinstvene Islamske zajednice – istaknuo je Velić.

Realizirane sve aktivnosti

Kulturno-edukativni i sportski susreti se održavaju u Sarajevu od 27. juna, a domaćini su Glavni odbor (GO) Udruženja ilmijje, Muftijstvo sarajevsko i Medžlis Sarajevo.

– Susreti teku lijepo. Sve aktivnosti koje su bile predviđene planom smo i realizirali. Udruženje ilmijje je pozvalo imame, da pokažemo zajedništvo Islamske zajednice, zajedno sa domovinskim zemljama i dijasporom. Kroz naša druženja i razgovore, dolazimo i do novih ideja. Zbog svega toga su nam ovi susreti važni – izjavio je Nesib-ef. Hadžić, predsjednik Udruženja ilmijje.

Susreti će biti zatvoreni sutra, 30. juna, svečanim proglašenjem pobjednika i dodjelom medalja, a program će biti održan u Kulturno-sportskom centru Skenderija, s početkom u 11.45 sati.

Avaz