Portal 072info

Zeničkom piscu Abidu Jariću druga nagrada za najbolju bajramsku priču

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zenički pisac Abid Jarić, član Društva pisaca BiH, nedavno je za priču “Trkač” dobio drugu nagradu na tradicionalnom međunarodnom natječaju ”Bajramske priče i pjesme” koju organizira Kulturno udruženje „Musa Ćazim Ćatić” sa sjedištem u Münchenu i Odžaku.

Naime, u februaru ove godine pomenuto udruženje je raspisalo književni natječaj za najbolju neobjavljenu kratku priču i najbolju neobjavljenu pjesmu sa tematikom bajrama i bajramskih običaja, s ciljem da se bajramski običaji i ljepote ovog velikog praznika kroz pero sačuvaju za nove naraštaje. Na natječaj za književnu nagradu „Musa Ćazim Ćatić“ prispjele su 62 priče i 64 pjesme, a stručnim žirijem u kategoriji “Bajramske priče”predsjedavao je ugledni bh pisac Mustafa Smajlović, dok je na čelu stručnog žirija u kategoriji „Bajramske pjesme” bio književnik Ibrahim Osmanbašić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Cilj ovoga konkursa je da zainteresujemo i pobudimo našu mladost, našu budućnost, za stvarnom željom za Bajramom i bajramskim hedijama i razvijanje pozitivnih emocija sa jačanjem ljubavi za pisanjem bajramskih priča i pjesama. Ovim projektom ćemo doprinijeti razvijanje saosjećanja, milosti i iskrenosti kod mladih ljudi. Želimo da sve priče i pjesme budu podastrijete značaju bajramskih blagdana u kojima se u slozi i ljubavi bratski dijele sve ovozemaljske radosti sa rodbinom, komšijama i prijateljima ma koje vjeroispovijesti bili”, kažu organizatori ovog natječaja.

Da podsjetimo, Abid Jarić je dobitnik druge nagrade na ovogodišnjem konkursu „Naše riječi” za najbolju novinsku priču.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Također, na ovom konkursu pjesma „Vitez iz mirisa behara” kao i priča „Treptaj oka” čija je autorica Zeničanka Alisa Trtak ušle su u uži izbor stručnog žirija te će se naći u zborniku odabranih bajramskih priča i pjesama. U uži izbor ušle su i pjesma Branke Šumar Krupljanin iz Zenice „Snaga vjere”, te Brankina priča „Bajrami mog djetinjstva”, kao i priče Elmedine Begić  iz Kaknja („Najljepša bajramska priča”) i Mehmeda Meše Delića iz Maglaja („Bajram u nama – mi u bajramu”), koje će također naći u zborniku ovog natječaja.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME