Screenshot 2 54
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Adidas je u četvrtak objavio da je postigao dogovor o prodaji marke Reebok patika i sportske odjeće kompaniji Authentic Brands Group (ABG) za do 2,1 milijardu eura (2,5 milijardi dolara), jer se njemačka kompanija za sportsku robu koncentrira na svoj ključni brend.

NER FIT

Adidas je 2006. kupio Reebok za 3,8 milijardi dolara kako bi mu pomogao u nadmetanju s njegovim najvećim rivalom Nikeom, ali su njegove slabe performanse dovele do ponovnih poziva investitora da prodaju marku fokusiranu na SAD i Kanadu, prenosi Reuters.

FIXGEHALT

U međuvremenu, Adidas je uspio smanjiti dominaciju Nikea u Sjedinjenim Državama sa svojim vlastitim brendom, uz pomoć partnerstva sa poznatim ličnostima poput Kanyea Westa, Beyonce i Pharrella Williamsa.

Reebok će zadržati sjedište u Bostonu i nastaviti s radom u Sjevernoj i Latinskoj Americi, Azijsko-pacifičkoj regiji, Evropi i Rusiji, navodi se u saopćenju kompanije i dodaje da će blisko sarađivati ​​s Adidasom tokom tranzicije.

Tokom 11 godina, ABG je prikupio više od 30 marki koje se prodaju u oko 6.000 trgovina. Njegovi brendovi uključuju lance odjeće Aeropostale i Forever21, kao i časopis Sports Illustrated. 

LIDER