Adis Ahmetović se sastao s Vučićem: Srbija mora doprinijeti stabilizaciji regije

Screenshot 2 11
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Specijalni izaslanik Bundestaga za Zapadni Balkan Adis Ahmetović sastao se danas u Beogradu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem s kojim je razgovarao o evropskom putu ove države, ali i o situaciji u regiji.

Ahmetović je u saopćenju naveo da je razgovor sa Vučićem trajao 45 minuta i da je razgovarano o bliskim bilateralnim odnosima dvije zemlje, ali i pristupnoj perspektivi Srbije.

“Bilateralni odnosi Njemačke i Srbije su i dalje tijesni i puni povjerenja. Srbija je proteklih godina ostvarila veliki ekonomski napredak i postala mjesto nauke. Time je ta zemlja važan motor cijelog regiona”, podvukao je Ahmetović.

ČITAJ JOŠ:  Srbija od petka uvodi policijski sat, od sutra zabrana okupljanja s više od 5 osoba

On je istakao da to sa sobom donosi odgovornost i očekivanja.

Srbija, prema njegovim riječima, ima veliki i važan zadatak, da proaktivno doprinese stabilizaciji regiona i izgradnji mostova razumijevanja, ili ih podrži.

Pored evropske integracije su saradnja sa susjedima i regionalna stabilnost, podsjetio je, važni stubovi stabilnosti i napretka Zapadnog Balkana.

“Želim Srbiju da podržim u tim naporima. Veoma sam zainteresovan za daljim tijesnim bilateralnim odnosima Srbije i Nemačke, koji bi bili održivi i izgrađeni na povjerenju. Na vrhu agende nalazi se i dalja evropska integracija i vjerodostojna evropska perpsketiva”, podvukao je Ahmetović.

ČITAJ JOŠ:  Bujica u italijanskom gradu nosi sve pred sobom

On je podsjetio da u to spada i sveobuhvatna normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

“Samo kada ta normalizacija bude riješena moguće je u perspektivi pristupanje EU Srbije i Kosova”, naglasio je Ahmetović.

Ahmetović će se u Beogradu sastati i sa predstavnicima Roma, vanjskopolitičkog i odbora za evropsku integraciju Skupštine Srbije, kao i sa predstavnicima opozicije.

GODISNJICA
MARKETING