1 4
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 3, 2021 @ 13:00
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Slabost zapada u BiH i na Balkanu ne ogleda se toliko u tome koja riječ će biti ili neće biti spomenuta u Rezoluciji o produženju vojne misije EUFOR-a u BiH, pa ni da li će uopće biti produžena, ili u tome da li će se 26 godina nakon rata Vijeću sigurnosti UN-a obratiti Visoki predstavnik, već u tome da je zapad sebe doveo u situaciju da vjeruje kako su mu EUFOR i spominjanje ili obraćanje Visokog predstavnika u Vijeću sigurnosti UN-a nužni da bi očuvao uticaj, mir i stabilnost u regionu. 

NER FIT

Ovo je za “Avaz” izjavio analitičar Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) iz Berlina, Adnan Ćerimagić, komentirajući situaciju u BiH i kompromis zapada i Rusije o sadržaju teksta rezolucije koju će danas razmatrati Vijeće sigurnosti UN-a.

– Razlog tome je u činjenici da je EU odustala od svoje politike integrisanja zemalja zapadnog Balkana. Zapad se time doveo u situaciju da ovisi od Moskve, koja je tu priliku onda očekivano zgrabila i iskoristila. Cijenu plaćaju građani BiH i regiona, gdje novi sukob, nakon 26 godina mira, više nije nezamisliv – dodaje Ćerimagić.

Kako trenutna situacija ne bi eskalirala, on smatra da EU treba prihvatiti inicijative koje vode ubrzanom putu regije ka članstvu.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Da bi se sukobi u regionu ponovno učinili nezamislivim, a zapad u regionu učinio neovisnim od Moskve, 27 zemalja EU, uz pomoć SAD, između ostalog morali bi pronaći politiku koja će regionu ponuditi dublje integrisanje sa EU. Neki međukorak do članstva i mogućnost da se razvija. Naprimjer, kroz članstvo u jedinstvenom tržištu EU – ističe Ćerimagić.

LIDER