Adnan Huskić: Dodik je zapad vratio u BiH na velika vrata

Screenshot 8 5

Milorad Dodik je ključna osoba zaslužna za zadržavanje međunarodnog prisustva u BiH, kaže za „Avaz“ politički analitičar Adnan Huskić. On dodaje da je zahvaljujući Dodikovim pogrešnim potezima i retorici ne samo da Ured visokog predstavnika nije zatvoren, već je zadržana i pozicija supervizora za Brčko, a OHR nastavlja sa radom i nakon što se smatralo da je Valentin Incko posljednji visoki predstavnik.

Trasa eskalacije

– Mislim da je čak i Inckovo djelovanje uzrokovano, prije svega, činjenicom da je Milorad Dodik prvi počeo problematizirati pitanje srebreničkog genocida. Apsolutno sve što je taj čovjek učinio ojačalo je međunarodno prisustvo, unatoč svemu što on govori – da stranci treba da odu. Sve što čini rezultira time da oni ostanu – dodaje Huskić.

Komentirajući Dodikovu reakciju na današnju odluku Visokog predstavnika Kristijana Šmita, u kojoj mu poručuje da uzme kartu za Njemačku u jednom smjeru, Huskić kaže da Dodik nema kud i ide utvrđenom trasom eskalacije.

– Nisam siguran da se više može i želi vratiti u neke okvire normalnog djelovanja. Mislim da s ovim nije završila cijela priča, ali sasvim sigurno je uspio zapad na velika vrata vratiti u BiH. Rezultat rada Milorada Dodika je da se zapad vratio na velika vrata i da se ponovo ovdje, na neki način, stavlja noga, da se jasno može reći kome ova regija pripada – ističe Huskić.

Ruski eksponent na terenu

Promatrajući situaciju u BiH u kontekstu šire slike, sa ruskom agresijom na Ukrajinu i odgovorom zapada, Dodiku je sužen prostor za daljnje djelovanje.

– Dugo je on funkcionisao bez da mu se išlo „uz dlaku“. Naprotiv, mislim da mu se čitavo vrijeme išlo „niz dlaku“. Međutim, on je pokazao da je apsolutno nesposoban za bilo kakvu konstruktivnu politiku, već isključivo za eskalaciju zarad zaštite sopstvenog kriminala. Mislim da se ne može govoriti o snažnijem angažmanu zapada bez Milorada Dodika. Ako se to može reći za jednu osobu, on je ključna osoba a svi ostali su epizodisti. Dodik je ključni ruski eksponent na terenu koji sada sa Vučićem ima veći manevarski prostor u tom smislu i evidentno je pokazao da je spreman da krizu dalje produbljuje – ističe politički analitičar Adnan Huskić.

Avaz

Prethodni članakJasna Žalica: “Htjela sam sebi priuštiti zabavu i ponovo sam zaigrala u novoj sezoni ‘Lud, zbunjen, normalan’”
Sljedeći članakU toku akcija FUP-a u Zenici: Osumnjičeno 19 lica