vakcine
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Više od 100 članova Udruženja poslodavaca u FBiH je pokazalo interes da se uključi u projekat kupovine vakcina, potvrdio je za Oslobođenje predsjednik ovog udruženja Adnan Smailbegović.

– Teško je sada govoriti o nekim procjenama, da li bi to bilo 10.000 ili 20.000 doza. Međutim, činjenica je da posoji veliki interes poslodavaca za ovaj projekat. Jedni su već iskazali spremnost da izdvoje novac, drugi traže dodatne informacije, ali u toku vikenda smo dobili više od 100 poruka. Drugo je pitanje, kada dođe do toga da se preciziraju količine i da se one plate koliko će tada poslodavaca biti uključeno, kazao nam je Smailbegović.

Međutim, već na početku realizacije naišli su na problem o kojem niko nije razmišljao.

– Svjetska zdravstvena organizacija ne dozvoljava komercijalnu prodaju vakcina. Tačno je da mi planiramo dio količina koje nabavimo donirati lokalnim zajednicama. Međutim, SZO insistira da samo države mogu kupovati vakcine i raspoređivati u skladu sa svojim planovima i potrebama. Ne znamo kako će SZO okarakterisati ovu našu namjeru. Zbog toga, kako eventualno ne bi ugrozili nabavku koju je pokrenula Vlada FBiH, mi ćemo vjerovatno sačekati naredni krug nabavke i tek tada se priključiti. Do tada ćemo pokušati dobiti pojašnjenje kako se gleda na našu spremnost za kupovinom vakcina, dodao je Smailbegović.

Ipak, napomenuo je kako poslodavci neće odustati od ove ideje i da će u svakom slučaju pokušati pronaći modalitet kako da učestvuju u kupovini vakcina.