Advokat Crnalić: Nije zabilježeno da je neko radio u interesu države, a da je označen kao kriminalac (VIDEO)

Asim Crnalić

Ročište Fuadu Kasumoviću i ostalim privedenim u kodnoj akciji „Zenicatrans“ trajalo je do kasno sinoć, a nakon sramne odluke da se prvom čovjeku Zenice odredi jednomjesečni pritvor jer Tužilaštvo ZDK nije stiglo ispitati još 11 svjedoka u ovom predmetu izazvalo je ogorčenje cjelokupne javnosti.

Posebno je interesantno da se Kantonalni sud u Zenici, na čelu sa predsjednikom sudskog vijeća Ramom Ljevakovićem, odlučio na pritvor Kasumoviću iako to znači potpuna blokada Gradske uprave Zenica i funkcioniranje grada. Političkim oponentima Kasumovića, koje je ponizio na proteklim izborima, ovo nije prvi put da režiraju blokadu grada, isplate naknada…

Osim toga, ovo je još jedan u nizu pokazatelja zbog čega Zeničani koji u velikom broju danima protestiraju s pravom smatraju da se radi o politički montiranom procesu. Ukazao je na to i advokat Fuada Kasumovića, kazavši kako ovakav slučaj nije zabilježen u pravosuđu.

Ovo je pogrešna sudska odluka, a Tužilaštvo ZDK je namjestilo rezultat. Nije bilo nikakve zapreke da Tužilaštvo sasluša tih 11 svjedoka jer je imalo dovoljno vremena na raspolaganju i očigledno se radi o procesnom manevru kako bi se ostvarili uvjeti za podnošenje prijedloga za određivanje pritvora.

Inače sam stajališta da u ovoj krivičnoj stvari nema krivičnog djela i da je gradonačelnik Kasumović radio ono što se očekuje od čovjeka koji obavlja takvu funkciju. On je štitio interes grada, a Tužilaštvo ga sumnjiči da nije u dovoljnoj mjeri štitio interese Porezne uprave FBiH. To je temeljni teret koji mu se stavlja u ovoj krivičnoj proceduri.

Pogrešno je za takvog čovjeka reći da je on šef organizirane grupe i da je on, zapravo, kriminalac u području organiziranog kriminala. Nije zabilježeno da je neko radio u interesu države, a da je označen kao kriminalac koji vodi organiziranu grupu. Ovo je simptomatično i za pravosuđe, a moram reći i oštru poruku – sramotno! – rekao je advokat Crnalić sinoć nakon ročišta.

Inače, osim Kasumoviću pritvor je određen i Vahdetu Drini, dok su ostali pušteni na slobodu sa određenim mjerama zabrane.

Prethodni članakREAKCIJE: Velika pravna lakrdija i neviđen sraman čin
Sljedeći članakJesu li zvaničnici iz RS-a “ispuhali” ljutnju pa se sad vraćaju u institucije BiH