Advokat Crnalić o ukidanju mjera Kasumoviću

604288DB 010B 4E13 B4FD 04440D6B330A
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Fuadu Kasumoviću, gradonačelniku Zenice ukinute su mjere zabrane koje su bile na snazi odlukom Kantonalnog suda u Zenici.

Vanraspravno vijeće je postupajući po žalbi odbrane zaključilo da je prvostepeni sud povrijedio pravo na odbranu osumnjičenika gradonačelnika Fuada Kasumovića.


“Razlog za ovakvu odluku je to što mu nije dao priliku da prilikom određivanja mjera zabrane iznese svoje stajalište, neposredno ili preko svojih branitelja. To je dakle, formalan razlog za ukidanje dijela rješenja o određivanju mjera zaštite”, kazao je za Zenicainfo.ba Asim Crnalić, advokat gradonačelnika Kasumovića.
Nova sjednica sudije za prethodnik postupak Kantonalnog suda održat će se u petak.


“U najmanju ruku očekujem da će mjere biti bitno ublažene, a moje je stajalište da one nisu uopće potrebne. Najveći broj svjedoka je saslušan, a za ove koji nisu saslušani ne postoje dokazi da je gospodin Kasumović pokušao utjecati na to kakav će iskaz dati. 

Poseban problem je funkcionisanje gradske uprave i o tome je odbrana opširno pisala u svojoj žalbi. Te mjere zabrane onemogućuju normalan rad gradskih organa vlasti i ja očekujem da će Tužiteljstvo pokazati razumijevanje, a sud prihvatiti razloge odbrane i prijedloge odbrane”, kaže Crnalić.


Mjere zabrane koje je gradonačelniku Kasumoviću izrekao Kantonalni sud u Zenici onemogućuju ga u svakodnevnom normalnom životu i radu. Advokat Crnalić kaže da je veliki broj građana sa kojima gradonačelnik mora imati poslovne odnose jer mora rješavati ozbiljna gradska pitanja, a mjerama zabrane to bi mu bilo onemogućeno.


Nova sjednica sudije za prethodni postupak Kantonalnog suda u Zenici o razmatranju mjera zabrane za gradonačelnika Fuada Kasumovića održat će se 24. decembra, dok će za ostale u ovom predmetu sjednica na kojoj će biti razmatrane mjere zabrane biti održana 27. decembra.