Advokat Halida Muslimovića: Glavni problem je nastupio zbog kredita u švicarskim francima

muslimovic halid e1639219824871 750x465 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Nakon što je Okružni sud u Prijedoru okončao stеčaj u diskografskoj kući “Halix Records ustanovljeno je da su kroz poslove koje je vodio njen vlasnik, pjevač Halid Muslimović, država i povjerioci su ostali “zakinuti” za 325.814 maraka.

Povodom ove vijesti kontaktirali smo poznatog pjevača koji nije imao komentar te nas uputio na advokata Bogdana Golubovića koji nam otkriva detalje ovog slučaja.

Nekretnina založena hipotekom

– Glavni problem je nastupio zbog kredita u švicarskim francima, koji je uzet ranije 2007. godine i zbog kretanja švicarskog franka. Tako smo se upoznali Halid i ja, jer sam poznat advokat u BiH po toj problematici. U pregovorima koji su trajali godinu, uspjeli smo da dođemo do načina da se iz obezbjeđenja, a to je bila nekretnina koja je založena hipotekom, taj hotel o kojem se piše, on je praktično prodat, i prodajne cijene odnosno kroz kreditiranja kod druge banke izmiren taj kredit u cijelosti samo za cijenu koja je tada bila postignuta s Hypo bankom i na taj način je zatvoren taj kredit – rekao je Golubović za “Avaz”.

ČITAJ JOŠ:  Aco Pejović otkrio zašto nije došao na svadbu Lukasovog sina

Pjevačev advokat ističe kako firma sama od sebe nije ni poslovala, te je već tada bila u lošem poslovanju.

– On je planirao da radi na studiju šta već, to nije išlo, jednostavno posao je stao i ostao je taj problem kredita. Kredit je izmiren u cijelosti, prebačena je obaveza koja je ostala na nekome ko je kupio nekretninu i obavezuje se da vraća taj kredit, a “Halix” kao “Halix” je miran. A kad je riječ o poreskoj upravi to je obaveza proistekla iz podignutog kredita, pa kad je on zatvoren onda se stvorio kao višak za namirenje poreza, a pošto firma nije radila od 2012. ona nije imala od čega da plati porez koji nije nastao iz prometa već iz tog kredita – dodao je advokat Muslimovića za “Avaz.

ČITAJ JOŠ:  HALID MUSLIMOVIĆ PORUČIO VESNI ZMIJANAC: Trebalo bi da pod hitno smrša jer ne ide da se ovako zapusti

Zakulisna radnja

Kad je riječ o gospodinu Balabanu sa njim su kako ističe Golubović imali najviše osporavanja ovog predmeta.

– On je lično doživio sve ovo ne znam iz kojeg razloga, ja sam kao advokat htio tu da budem kao profesionalac maksimalno. On je insistirao na tome da je tu neka zakulisna radnja međutim ja sam rekao sudiji uradite što mislite, svim stečajnim povjeriocima je dato pravo bilo ako žele da ospore bilo kakvu radnju. “Halix records” je individualno privatno vlasništvo Halida Muslimovića od 1987. godine i on je to založio za taj kredit koji je podigao “Halix” i da kažem žrtvovao za izmirenje tog kredita. Danas je i nama stiglo riješenje gdje se zatvorio stečajni postupak jer nema sredstava. Svim povjeriocima je to bilo stavljeno na raspravljanje, a oni nisu iskazali interes da pokreću postupak za pobijanje radnji “Halixa”. Niko nije rekao da će da pokrene postupak, svi su vidjeli objektivno stanje, niko se nije ponudio a to su bile velike firme, a sudije je rekao nema šta, završen je postupak – zaključio je Golubović.

ČITAJ JOŠ:  Halid Muslimović komentirao presudu: Kolju bika za pola kilograma mesa

Avaz

GODISNJICA
MARKETING