Advokat Ifet Feraget: Moramo saznati imena Dženanovih ubica

Subota, 15. maj: Prelijepa majska subota

Ove sedmice dnevnik je pisao Ifet Feraget, advokat porodice Memić.

Prelijepa majska subota na vikendici u znaku prirode i cvijeća. Cvijeće uvijek asocira na ljubav, slobodu i slogu. Ljubav, jer grije srce; slobodu, jer nikada nije zarobljeno i svako cvjeta na svoj način; i slogu, jer tu komšija svog komšiju krasi. Raskošne perunike, sjenovite hoste i stidljivi božuri, a ruže, hemerokalisi i ljiljani samo što nisu stigli!

Nedjelja, 16. maj: Sam svoj majstor

Novi građevinski poduhvat! Izgradnja staze od betonskih ploča. Sam svoj majstor, pa nemam koga kuditi, a i ruke nisu skupe. O kvalitetu građevinskih radova neki drugi put.

Ponedjeljak, 17. maj: Prevazići podjele

Međunarodni dan zajedničkog života u miru. Ovaj datum bi trebalo proglasiti nacionalnim praznikom u Bosni i Hercegovini. On nas opominje da predano radimo na jačanju povjerenja, dijaloga, razumijevanja i poštovanja jer je to jedini način da prevaziđemo podjele i međusobne razlike. Čitam danas kako najavljuju i izgradnju mosta Sarajevo – Banja Luka.

Utorak, 18. maj: Časni sude, prigovor

Cjelodnevno suđenje u jednom od predmeta koji obiluje nezakonitim dokazima. Prigovor, časni sude! Nakon napornog radnog dana kafa s kolegom!

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podnijelo je prijedlog za dvomjesečno produženje pritvora za policijskog službenika MUP-a KS Josipa Barića, koji se sumnjiči da je, kao pripadnik organizirane grupe, učestvovao u zataškavanju ubistva Dženana Memića.

Srijeda, 19. maj: Ratni snimci

Ovdje rijetko koji dan može proći bez vijesti koje nas podsjećaju na ne tako davnu prošlost. Objavljen je novi uznemirujući ratni snimak stranog reportera o snajperskim napadima pripadnika Vojske Republike Srpske na stanovnike Alipašinog Polja. Ostaje nam da vidimo na koji način će nadležno tužilaštvo reagirati na ove snimke. Ono što se vidi na snimku predstavlja osnove sumnje da je izvršeno krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Naravno da ovime ne želim reći da sve žrtve i bilo gdje ne zaslužuju istinu!

Četvrtak, 20. maj: Fingiranje dokaza o smrti

Ročište u Sudu Bosne i Hercegovine, prema prijedlogu Tužilaštva, za produženje pritvora za policajca Josipa Barića, osumnjičenog za zataškavanje ubistva Dženana Memića.

Postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Ćazim Hasanspahić je rekao da ovakav predmet još nismo imali u Sudu Bosne i Hercegovine te da se radi o planskom i organiziranom prikrivanju i fingiranju dokaza o smrti Dženana Memića.

Uskoro bismo trebali imati još jedan ovakav predmet u Sudu Bosne i Hercegovine. Slučajevi „Dženan Memić“ i „David Dragičević“ su testni slučajevi koji su pod budnim okom javnosti. „Justitia nemini neganda est“ (pravda se ne može nikome uskratiti). Moramo saznati imena ubica, ali i onih koji su pokušali zataškati ova ubistva.

Petak, 21. maj: Nepravda je prijetnja pravdi

Nastavak suđenja mom branjeniku Nerminu Aleševiću u predmetu koji je u javnosti poznat kao “Potkivanje”. U izvještaju Evropske komisije o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu, između ostalog, navodi se i sljedeće: “Navodi o korupciji protiv predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milana Tegeltije nisu pravilno istraženi.“

„Nepravda bilo gdje je prijetnja pravdi svugdje“ (Martin Luter King).