1 59
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Nakon ročišta na Sudu BiH u aferi “Respiratori”, novinarima su se obratila advokatice optuženih Fadila Novalića (SDA), premijera Federacije BiH i Fikreta Hodžića, vlasnika firme “Srebrena malina”, preko koje su nabavljeni kineski respiratori.

Vasvija Vidović, advokatica Novalića je kazala da je ona u sudnici govorila o formalnim nedostacima optužnice.

– Formalni nedostaci optužnice su takve prirode da se rijetko vide, uopšte u krivičnim postupcima, a pogotovo na državnom sudu. Dakle, sa jako mnogo propusta formalne prirode, od neopisanosti djela. Čuli ste šta sam govorila. Koristit ću se prije svega svim tužiteljskim dokazima jer njihovi dokazi, da se objektivno interpretiraju, dali bi sasvim drugačiji rezultat. Mi smo sami u ovom krivičnom predmetu proveli vrlo temeljite istrage, naravno, mi smo saslušali i svoje svjedoke. Proveli smo brojna vještačenja, vidjet ćete po veoma ozbiljnim institucijama i vještacima – kazala je Vidović.

Mirna Avdibegović, advokatica Fikreta Hodžića, kazala je da je istraga tajna i da je sudnica mjesto gdje treba da se iznesu svi navodi o kojima odbrana ima nešto reći, tako i u pogledu Fikreta Hodžića i pravnog lica „Srebrena malina“.

– Što se tiče same optužnice, mi smo ukazali, iskoristili smo svoje pravne lijekove da ukažemo na neosnovanost optužnice. A što se tiče uvodnih izlaganja odbrane, tu smo ukazali na činjenice koje smo vidjeli uvidom u spis. Dakle, nakon što smo izvršili uvid u spis, tu su svi oni dokazi koje Tužilaštvo nije stavilo u optužnicu. Mi smo došli do mnogo materijala koji je direktno oslobađajući, to tvrdim, po sve optužene, posebno po Fikreta Hodžića, a koji opravdava samu cijenu respiratora po cijeni od 42.000 dolara u tom vremenskom periodu – kazala je, između ostalog, advokatica Avdibegović.