C39C9380 9551 4815 9BFE CCAB4E75CB62
AUTOR: K.H.
DATUM: stu 19, 2021 @ 15:55
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Tokom današnjeg suđenja zbog nabavke respiratora u Federaciji BiH, braniteljica Jelke Milićević Senka Nožica je svjedokinju Sanitu Alagić, koja je uposlenica FUCZ-a pitala da li je bila u posebnim prijateljskim odnosima sa direktorom Fahrudinom Solakom, piše klix.ba.

NER FIT

Na nekoliko prethodnih ročišta svjedokinja je navodila da joj direktor nikada ništa nije naredio da uradi, nego da je praktikovao da zamoli.

Zbog toga je Nožica pitala svjedokinju: “Da li ste u posebnim prijateljskim odnosima sa Solakom?”.

Na to je Alagić rekla da se poznaju 18 godina, ali da ona nije imala nikakav poseban tretman, nego da je Solak imao običaj sve uposlenike zamoliti kada nešto treba uraditi. Zbog toga je Nožica konstatovala da je tu riječ o pristojnom ponašanju, a ne izostanku naredbe, što je vrlo bitno s obzirom na to da je Alagić tokom svjedočenja često davala izjave u takvom smjeru da izgleda olakšavajuće po Fahrudina Solaka.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Danas je bilo peto ročište na kojem je svjedočila Sanita Alagić, a cjelokupno svjedočenje je u mnogim dijelovima upitno s obzirom na to da se izjave svjedokinje često nisu podudarale. Dešavalo se čak da Alagić na istom ročištu, u razmaku od nekoliko desetaka minuta iznese dvije različite tvrdnje.

Povodom sjednice Federalnog štaba 25. marta kada je ovo tijelo značajno reducirano u pogledu članstva, na jednom od svjedočenja je Alagić kazala da su tu bili prisutni i Jelka Milićević i Davor Pehar. Nožica je svjedokinji danas pokazala dokaze iz kojih se vidi da njih dvoje nisu prisustvovali toj sjednici.

Da li je Milićević znala za nabavku respiratora

Alagić, tokom istrage tužilaštva o sjednici Federalnog štaba 1. aprila, nije pominjala Jelku Milićević međutim na jednom od svjedočenja pred Sudom BiH je rekla da ju je komandantica (Jelka Milićević, Federalni štab) na sjednici informisala o tome da je pronađen dobavljač za respiratore.

Ovo je Senka Nožica željela razjasniti šta je istina, a Alagić joj je rekla kako je Milićević na sjednici obrazlagala mogućnosti u odnosu na sredstva budžeta, a da je nakon sjednice rekla njoj i Solaku da pripreme zahtjev za izdvajanje sredstava iz budžeta za nabavku respiratora. Na jasno unakrsno pitanje Nožice, da li je Milićević tražila zahtjev zbog nabavke respiratora ili medicinske opreme, svjedokinja je kazala medicinske opreme.

Svjedokinja je objasnila da tokom istrage nije željela iznositi nikakve tvrdnje o Jelki Milićević zbog toga što je tužilaštvo vršilo pritisak i insistiralo da pomene njeno ime.

S obzirom na to da je Alagić i za neke prethodne svoje izjave iz istrage, navodila da nisu u potpunosti njene i da su iskonstruisane pod pritiskom, tužilac Mirza Hukeljić je tražio od svjedokinje da rasjasni kako je moguće da su neke izjave iznesene pogrešno zbog pritiska, a da u drugom slučaju, odnosno na primjeru Jelke Milićević nije podlegla pritisku. Alagić ovo nije znala objasniti.

LIDER