Adžićeva naredba Arkanu: Zauzeti Bijeljinu i Višegrad, povezati se s Mladićem, raseliti muslimane bez obzira na žrtve

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Posljednji načelnik Generalštaba JNA general pukovnik Blagoje Adžić preminuo je 2012. u 80. godini života.

General Slobodana Miloševića, odgovoran za rat u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini uspio je izbjeći suđenje i kaznu. Dokumenti koje je potpisivao do maja 1992. godine, kada je poslan u penziju, svjedoče u učešću Srbije u agresiji na Bosnu i Hercegovnu.

Adžić je izdao naredbu zločincu Željku Ražnatoviću Arkanu da sa svojim ljudima izvrši prodor na liniji Loznica – Bijeljina – Višegrad te raseli muslimansko stanovništvo, bez obzira na žrtve. April i maj 1992. godine bili su krvavi mjeseci u Bijeljini i Višegradu, gdje su Arkanovci, Beli orlovi, JNA i SDS-ova pravojska počinili monstruozne zločine, ubijali, silovali, palili i protjerivali Bošnjake.

– Bez obzira na žrtve zauzeti sve strateške objekte. Ukoliko zatreba aktivirati jedinice Jovića, Vućurevića, Nikole Luića, te Hercegovački i Drinski korpus, kao i Užički. Prije početaka akcije povezati se sa Milisavom Gagovićem i general majorom Ratkom Mladićem i zatim dejstvovati zajednički.

Komandanti korpusa i garnizona na području ratnih operacija i čišćenja terena su pod komandom pukovnika Ražnatovića i dužni su ispunjavati isključivo njegova naređenja. U slučaju potrebe general Mladić brinut će se za podršku Tigrovima, Vukovima s Vučjaka i Belim orlovima, kao i podršku avijacije – stoji u Adžićevoj naredbi.

Adžić snosi odgovornost za vođenje rata i počinjene ratne zločine na teritoriju Hrvatske, pa je u Osijeku za njim izdana potjernica već 1991, a Državno odvjetništvo je protiv njega podiglo optužnicu na osječkom Županijskom sudu 1999, a na vukovarskom Županijskom sudu 2002.

Tim istražitelja Haškog suda ga je prilikom istražnih radnji protiv Slobodana Miloševića registrirao kao člana “udruženog zločinačkog poduhvata”, u koje su uključili i Borisava Jovića, Branka Kostića, Momira Bulatovića i druge miloševićevske jurišnike, ali je nakon intervencije bivše glavne haške tužiteljice Carle del Ponte ta proširena optužnica bila odbačena.

Prije deset godina ni jedan drugi medij, osim Kurira, nije objavio informaciju o njegovoj smrti, i mnoge je iznenadilo zašto gotovo niko nije ni znao da je preminuo. Na sahrani zloglasnog generala JNA u Beogradu bili su supruga, članovi najuže rodbine uz nekoliko kolega i prijatelja. Preminuo je 1. marta 2012. godine na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, a sahranjen 3. marta.

Tek dva dana nakon sahrane mediji su objavili vijest da je preminuo i kada i gdje je sahranjen.

Faktor