Portal 072info

Aerodromi u BiH ove godine očekuju dva miliona putnika

Četiri komercijalna aerodroma u Bosni i Hercegovini očekuju rekordnu godinu nakon što su banjalučki i mostarski aerodrom osigurali veći broj letova.

Prošle godine kroz bh. aerodrome prošlo je 1,5 miliona putnika, a očekuje se da će ove godine broj narasti na dva miliona, izvještava Ex-Yu Aviation, prenosi Seebiz.

“Ova godina je presudna za zračnu luku Mostar, zbog čega bih pozvao građane da koriste nove letove za Njemačku i Zagreb kako bi se mogli održati. Dolazak Eurowingsa i Croatia Airlinesa poboljšat će povezanost zračne luke i učiniti da nas i druge prijevoznici uzmu u obzir”, izjavio je generalni direktor mostarskog aerodroma Marin Raspudić.

Ryanair će u oktobru ući na bh. tržište preko Banje Luke pokretanjem tri nove rute iz grada. Najveća evropska avionska kompanija planira opslužiti 100.000 putnika na letovima za Memmingen, Charleroi i Stockholm Skavsta tokom svoje prve godine poslovanja. Dodatno, Air Serbia će nastaviti sa letovima iz Beograda, a novi čarter letovi za Antalyju, koji će trajati od 19. do 11. septembra, također će povećati broj.

Tuzlanski aerodrom, koji je zabilježio značajan rast putnika u proteklih nekoliko godina, dobio je nove letove Wizz Aira u ovoj godini. Niskotarifna aviokompanija pokrenula je letove iz Beča krajem aprila, a usluga za Baden Baden započet će za manje od mjesec dana. Aerodrom Tuzla također ima za cilj privući nove avionske operatore u 2018. godini u pokušaju da rastereti oslanjanje na Wizz Air, koji čini gotovo cijeli godišnji promet.

Aerodrom Sarajevo do sada je zabilježio snažan rast u putnika u periodu od januara do aprila od 15,5 posto na 256.119. Sarajevski aerodrom procjenjuje da će u 2018. godini dočekati više od milion putnika, što će biti prvi put u jednoj godini.

Brojni prijevoznici koji trenutno lete za Sarajevo povećali su svoje frekvencije ovog ljeta, dok je SAS Scandinavian Airlines pokrenuo nove sezonske operacije iz Kopenhagena.

Nadalje, startup FlyBosnia, koji je u toku stjecanja certifikata zračnog operatera (AOC), planira lansirati letove za glavni grad Bosne i Hercegovine 10. juna, prenio je Ex-yu aviation news.

BiznisInfo

Podijelite članak