Afan Limo je svijetla budućnost BiH: Ramazan je dragulj cijele godine

4 27
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Naša zemlja je tokom proteklih godina ostala bez hiljada mladih svestranih ljudi koji perspektivu nisu vidjeli ovdje, ali postoje primjeri gdje oni koji trebaju biti budućnost Bosne i Hercegovine imaju i malo drugačije razmišljanje.

Mladi Visočanin Afan Limo svestrani je sedamnaestogodišnjak. Ne propušta namaze, posti cijeli ramazan, odličan je nogometaš, u školi ima sve petice, svira nekoliko instrumenata, a jako dobro se snalazi i u kuhinji.

Posvećeni vjeri

Posebno se raduje ramazanu, mjesecu za koji kaže da je dragulj cijele godine, a iako tokom ramazana ima i mnogo više obaveza nego inače, ipak sve stiže.

– Dok su roditelji radili, ja sam kao mali provodio vrijeme kod svoje nane Advije koja me odgojila, a pošto su i nana i djed bili posvećeni vjeri, odatle dolazi i počinje ta ljubav. Od svoje devete godine redovno učim sehursku mukabelu u Tabhanskoj džamiji, a posljednjih šest-sedam godina postim i cijeli ramazan. Ramazan se u Kur’anu spominje samo jednom i taj mjesec je jedinstvena prilika za sve ljude da postanemo bolji, potpuniji, ali i da regeneriramo svoj organizam – kazao nam je mladi Limo.

Prilikom posjete domu ove porodice u Visokom, Afana smo zatekli u kuhinji, gdje je majci pomagao oko spremanja iftara. Ipak će ovaj ramazan pamtiti po još nečemu.

– Najmlađa sam osoba u svih devet visočkih džamija kojoj je pripala čast da pali kandilje i uči ezan i ljude obavijesti o kraju posta i početku iftara. To je posebna čast i zaista sam sretan kada se uputim s hurmama i vodom prema džamiji, gdje dočekam iftar i gdje se omrsim – ispričao nam je Afan.

Zatekli ga s majkom prilikom pripreme iftara
Zatekli ga s majkom prilikom pripreme iftara

Tokom ramazana svaki dan mu je skoro pa popunjen. Ustaje na sehur, nakon toga uči sehursku mukabelu. Nakon malo spavanja, slijedi online nastava, a nakon toga i trening nogometa. Uz sve to, stiže klanjati sabah, podne i ikindiju, nakon koje „uhvati“ jedan sat za predah, a onda s majkom priprema iftar. Ponovo slijedi odlazak u džamiju, a nakon iftara i teravija. Od 23 sata uči i online mukabelu.

Obaveze koje ima postale su mu rutina, a na kraju nam je kazao i čime se želi baviti, a time je možda uputio i interesantnu poruku mladim ljudima.

Sve stiže

– Donedavno mi je prva misao bila medicina, po uzoru na djeda, rahmetli Avdu Limu, čuvenog visočkog doktora, ali se to promijenilo. Počeo sam se baviti programiranjem pa ću vjerovatno nastaviti školovanje na Mašinskom fakultetu. Želim ostati u ovoj zemlji i pomoći joj svojim znanjem – zaključio je ovaj talentirani Visočanin.

Nogomet i muzika

Brojne su obaveze i hobiji koje 17-godišnji Afan uspijeva obaviti, a posebno je ponosan na školske rezultate, jer je od prvog razreda osnovne škole, pa sve do danas, superodlikaš. Nogometaš je visočke Bosne, bio je i kadetski reprezentativac Zeničko-dobojskog kantona, svira tarabuk, a tokom pandemije je naučio svirati i klavir.