Afera “Diploma”: U Tužilaštvu BiH ispitana Amina Pekić, sestra Osmicinog obavještajca

D98A24E4 1032 45B2 A22C 1F7C1050C082
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Tužilaštvo BiH u aferi „Diploma“, u kojoj su ranije hapšeni Denis Prcić, vlasnik Američkog univerziteta u BiH i Osman Mehmedagić, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije OSA- a proširilo je istragu na više osoba jer postoji visok stepen osnovane sumnje da su krivotvorene i druge diplome Američkog univerziteta u BiH, a kojima se koriste zaposleni u institucijama BiH.

Nema dokaza o diplomiranju

Prema informacijama „Avaza“, jedna od krivotvorenih diploma identificirana je kao diploma Američke škole za državnu upravu, koja je u posjedu Amine Pekić, inače sestre bliskog Mehmedagićevog saradnika Muhameda Pekića.

ČITAJ JOŠ:  U Sloveniji jutros pao snijeg

Ona je danas u Tužilaštvu BiH, dala iskaz, u svojstvu osumnjičene osobe, što potvrđuju i fotografije s lica mjesta. Pekić je iskaz dala u prisustvu advokatice Jasenek Rešidović. U zgradi Tužilaštva BiH su se zadržale oko sat vremena.

Tužilaštvo je došlo do podataka da u personalnom dosjeu Pekić nema dokaza o diplomiranju, ali su Bisera Turković i Ministarstvo vanjskih poslova, na čijem je čelu odbijali Tužilaštvu proslijediti tražene podatke. Međutim, pripadnici MUP-a KS su prošle sedmice po naredbi Suda BiH izuzeli personalni dosije Pekić i proslijedili ga Tužilaštvu.

ČITAJ JOŠ:  DENIS STOJNIĆ: Keljmendi nije narko-diler

Tužioci vjeruju da Pekić s krivotvorenom diplomom obavlja poslove u diplomatskoj misiji BiH u Briselu pri NATO-u, kao uposlenica MVP BiH.

Tužilaštvo smatra da korištenje krivotvorene diplome na tako značajnom mjestu predstavlja „tešku sramotu za BiH i ogromnu štetu za ugled BiH u svijetu“, o čemu je već pisalo MVP BiH.

Oglušili se na akt Tužilaštva

Međutim, indikativno je to da su Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Bisera Turković mjesecima odbijali dostaviti personalni dosje Pekić u vidu informacije i fotokopije i na taj način svjesno opstruirali istragu.

ČITAJ JOŠ:  Četvrti val u BiH sve intezivniji: Samo u ovoj bolnici je za vikend umrlo 11 osoba

Na akt Tužilaštva oglušili su se još 25. juna ove godine i nisu željeli dostaviti tražene podatke, zbog čega je tražena sudska naredba. (avaz.ba)

GODISNJICA
MARKETING