energoinvest
AUTOR: K.H.
DATUM: lis 5, 2021 @ 18:20
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Rukovodstvo “Energoinvesta” oglasilo se danas nakon što je objavljeno u sklopu afere “Pandora papiri” da je ova bh.firma uplatila 3,6 miliona eura offshore firmi sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima za za dobijanje posla na izgradnji dalekovoda između Albanije i Kosova.

– U vezi s informacijama i povezivanjem “Energoinvesta” s poslovanjem s offshore kompanijama, ono što u ovom momentu možemo potvrditi je da “Energoinvest” nema nikakvih vlastitih offshore kompanija, niti offshore računa bilo gdje u svijetu. Energoinvest ima račune u zemljama u kojima realizuje poslove, ali je svaki od njih registrovan putem nadležnih Ministarstava i za iste je dobijeno odobrenje za naplatu i držanje sredstava”, navode iz kompanije.

Operator prenosnog sistema Albanije

Naglašeno je da što se tiče plaćanja drugim kompanijama, koje su u određenim periodima i na određenim projektima bili partneri, dobavljači, izvođači, isporučioci usluga i slično, kojih na realizaciji kompleksnih poslova” Energoinvest” ima desetine, “jasno je da “Energoinvest” nema kontrolu niti može utjecati na poslovnu strategiju i odluke o bankovnim računima drugih kompanija s kojima sarađuje.

Iz ove firme su naglasili da “vezano za konkretnu informaciju, a s obzirom na to da se navodni poslovni aranžman dešavao prije više od 8 godina u vremenu drugih uprava Energoinvesta i periodu kada je “Energoinvest” realizovao projekte u Libiji, Alžiru, Iraku, Albaniji, Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori “više informacija ćemo imati i moći saopštiti nakon detaljnog uvida u poslovno-finasijsku arhivu iz navedenog perioda”

Novinar BIRN-a u Albaniji Besar Likmeta bavio se, u sklopu novinarske akcije “Pandora papiri”, transparentnošću posla izgradnje elektroenergetske mreže između Albanije i Kosova.

Tokom 2014. godine Operator prenosnog sistema Albanije (OST) potpisao je ugovor vrijedan 29 miliona eura s bh. inžinjerskom kompanijom “Energoinvest” za izgradnju albanske dionice, a posao je završen sredinom 2016. godine.

Prema dokumentima do kojih je došao BIRN, sporne radnje u ovom procesu vežu se za 2013. godinu.

– Dokumenti otkrivaju da je ‘Energoinvest’ platio ukupno više od 3,6 miliona eura maloj konsultantskoj firmi registriranoj u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u martu te godine. Firmu naziva ‘AL Energy Transmission’ vodi albanski biznismen Vasil Kallup”, naveli su novinari Birna.

Prema informacijama “Avaza” ugovor vrijedan skoro 29 miliona eura između Energoinvesta d.d. Sarajevo i Elektroprenosa Albanije (OST) potpisan je 23.decembra 2013.godine u Prizrenu (Kosovo).

Riječ je o ugovoru koji se odnosi na izgradnju dalekovoda na liniji Tirana – Morina, naponske jačine 400 kV, saopćeno je tada iz “Energoinvesta”.

Ugovor je potpisao tadašnji direktor “Energoinvesta” Enes Čengić, što je vidljivo iz objave na agencijama i portalima.

 – Regionalna saradnja, a i dobiveni projekti i pružene mogućnosti, naročito sada kada je Hrvatska ušla u EU, a od ranije je tu Slovenija, nismo iskoristili. Prilika za regionalnu saradnju je mnogo, i samo je na nama hoćemo li ih iskoristiti uključujući i povlačenje posebnih IPA sredstava, što također nismo iskoristili na pravi način. Regionalni gospodarski razvoj je neizostavan primjer integracija i napretka, te nam ovi ugovori u Albaniji i na Kosovu potvrđuju da itekako možemo uspješno radititi najzahtjevnije projekte u interesu naših privreda i zemlja – izjavio je tada direktor Čengić.

Sve piše u papirima k

Čengić za “Avaz”, komentirajući aferu, kaže da podržava samo ono “što je danas saopćio “Energoinvest”

Sve piše u papirima koje ima “Energoinvest” – kaže Čengić.

Na pitanje kako komentira pisanje novinara iz Albanije i podatke iz afere “Pandora papiri”, Čengić kaže:

 – Moram priznati da samo ono što je saopćio “Energoinvest” to i podržavam. Ostalo ne mogu pričati. Kod njih su svi podaci i to je to – rekao je za “Avaz” Čengić.

LIDER