Afera “Respiratori”: Šta je optuženi Fikret Hodžić uradio sa 400.000 KM?!

2C3CA298 122B 475C A97D 31F5881ECEC4

Osumnjičeni, a sada optuženi u aferi „Respiratori“ Fikret Hodžić, vlasnik kompanije „Srebrena malina“ koja je uvezla u BiH 100 respiratora iz Kine u BiH u vrijednosti od 10,5 miliona KM, raspolagao je novcem koji mu je uplatila Vlada FBiH za respiratore na način da je plaćao uvozne dažbine i troškove postupka uvoza, navedeno je u optužnici Tužilaštva BiH.

Blokada računa

Sud BiH, podsjećamo, potvrdio je 30. decembra optužnicu protiv Fadila Novalića, premijera Federacije, Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Hodžića, vlasnika „Srebrene maline“, te dopremijerke FBiH Jelke Milićević.

Oni su optuženi i za nabavku zaštitne opreme u vrijednosti od 2,9 miliona KM.

Prema detaljima iz optužnice, Tužilaštvo BiH je na osnovu finansijske istrage utvrdilo da je optuženi Hodžić u periodu od 3. aprila do 4. maja 2020. godine, kada su rješenjem Suda BiH blokirana sredstva „Srebrenoj malini“ u iznosu od 1.096.520 KM, osim plaćanja uvoznih dažbina, vršio i druga plaćanja i isplate u BiH i inozemstvu u ukupnom iznosu od 400.000 KM.

  • Faksimil optužnice Tužilaštva BiH: Ko je prikrivao tokove novcaFaksimil optužnice Tužilaštva BiH: Ko je prikrivao tokove novcaFOTO: AVAZ

No, tužioci smatraju da je 27. aprila, nekoliko dana nakon što je 80 respiratora stiglo u Sarajevo, Hodžić podigao u gotovini s računa 100.000 KM koje je upotrijebio na njemu poznati način, ali da je u cilju prikrivanja ove isplate i svrhe korištenja 5. maja izdao nalog knjigovođi u firmi da sačini odluku o povećanju blagajničkog maksimuma na 120.000 KM.

Hodžić je u zahtjevu knjigovođi tražio da odluka datira s danom 27. april, nakon čega je, u cilju prikrivanja ovih novčanih sredstava, tražio da se napravi odluka o raspodjeli novca za navodni otkup malina, što je V. K. učinila.

Privredno poslovanje

U optužnici je navedeno da je Hodžić novac za koji je znao da je pribavljen krivičnim djelom držao, a zatim njime raspolagao i koristio u privrednom poslovanju.

Novalić i Solak su navedeni novac prikrivali i koristili neistinite poslovne isprave kao da su istinite te da su u poslovne knjige, isprave i spise unijeli neistinite podatke.

Svjedoči brat Redžep

Na spisku svjedoka u ovom predmetu nalazi se 67 osoba koje će tužioci pozivati zavisno od redoslijeda izvođenja dokaza. No, zanimljivo je da se na spisku, osim Ane Bavrke, koju je Hodžić prijavio kao zaposlenicu, nalazi njegov brat Redžep, inače jedan od suvlasnika „Srebrene maline“.

Avaz