Afganistanske nogometašice plakale i molile za pomoć, sada su spašene

519d391a a01e 4769 9f7f 6cd2f9f09684
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Australijska vlada iz Kabula je evakuirala više od 75 afganistanskih nogometašica i njihovih članova porodica nakon što su njihovi vapaji objavljeni u cijelom svijetu.

Nakon što su talibani preuzeli vlast u Afganistanu, nogometašice su u strahu za život pobjegle na sigurnu lokaciju i tamo čekale da ih se spasi, prenosi Index.

“Ove mlade žene su sportašice i aktivistice koje su bile u opasnosti, a mi ovim putem zahvaljujem međunarodnoj zajednici što je uložila velike napore da im pomogne”, objavio je Fifpro u svom saopćenju pa dodao:

ČITAJ JOŠ:  Azmir Husić: Bošnjaci su ikebane u Savezu

“Pozivamo da se ne stane na ovome, već da im se pruži sva pomoć koja bi im mogla biti potrebna oko integracije u novo društvo, ali i da se na isti način pomogne ostalim sportašima i ljudima u Afganistanu.”

Bivša kapitenka i trenutna direktorica afganistanske ženske nogometne reprezentacije Khalida Popal opisala je ovu evakuaciju kao veliku pobjedu nad talibanima, ali i dodala da ovo nije kraj.

“Nogometašice su bile hrabre u jako teškim trenucima, a sada se nadamo da ih izvan Afganistana čeka bolji život. Ženski nogomet je jedna velika porodica i moramo se brinuti da svi imaju ono što im treba”, rekla je Popal pa dodala:

ČITAJ JOŠ:  Cijele bh. ekipa u izolaciji, a uskoro počinje prvenstvo

“Nisam mogla spavati, stalno sam plakala. Osjećala sam se bespomoćno sve dok nisam čula da su dobro i da su na sigurnom. Treba spasiti i sve ostale.”

GODISNJICA
MARKETING