Afričko jezero koje ptice pretvara u kamen

LESSER FLAMINGO

Čudnovato jezero Natron pretvara u kamen svaku životinju koja se u njemu okupa. Smješteno na sjeveru Tanzanije, jezero je inspirisalo britanskog fotografa Nika Brenta (Nick Brandt), koji je široj publici poznat po video spotu za pjesmu “Earth Song” Majkla Džeksona.

Po ugledu na Stiks, mitsku rijeku koja razdvaja svijet živih od podzemnog carstva, ovo tajanstveno vodeno prostranstvo okamenjuje svaku pticu koja želi da u njemu pokvasi krila. Prema pisanju naučnog časopisa “New Scientist”, temperatura jezera Natron može da dostigne čak 60 stepeni Celzijusa, dok alkalnost vode varira između pH 9 i pH 10,5. Kao što njegovo samo ime kaže, jezero Natron je prepuno karbonata i natrijuma hidrogenkarbonata, tako da bukvalno kalsifikuje svoje žrtve.

“Pronašao sam ove kreature na obali jezera. Niko ne zna kako su one uginule. Možda su se, zbunjene čudnim odrazom ovih voda, ptice zabijale u njih kao insekti u staklo”, kaže Brent. Britanski fotograf je odlučio da okamenjene ptice, koje su talasi izbacili na obalu, vrati u prirodan položaj i ambijent kako bi im podario novi, umjetnički život. Brentova reportaža kroz afrička prostranstva sadržana je u knjizi, koja je u prodaji na platformi za onlajn kupovinu Amazon.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE