Portal 072info

Agencija za antidoping kontrolu: Amel je čist

Povodom tvrdnji francuskog atletičara Ambroisea Bosse da je Amel Tuka na Svjetskom prvenstvu u atletici koje se održava u Pekingu bio dopingovan, saopštenjem se oglasila i Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine.

Iz Agencije tvrde da je naš najbolji atletičar testiran u aprilu, te da je rezultat tog testiranja bio negativan.

– Prema našim informacijama, Amela Tuku su u ovoj godini testirali i u Turskoj, anedavno u Monacu, gdje su rezultati takođe bili negativni. Naravno da će Amel Tuka biti testiran i u Pekingu, najvjerovatnije više puta. Amel Tuka je kao član Registrovane test grupe sportaša u BiH (RTG) profesionalno ispunjavao sve obaveze prema Agenciji za antidoping kontrolu BiH i predstavlja primjer vrhunskog sportiste, profesionalca, stoji u saopštenju Agencije koja je ovom prilikom Amelu čestitala na uspjehu.

Podsjetimo, Tuka je osvojio bronzanu medalju u utrci na 800 metara, dok je Francuz ostvario ostvario rezultat 1.46,63, popravio je svoj plasman i lični rekord, ali je istakao da bi mogao stići do bronzane medalje.

Naime, on je za francuske medije izjavio da je drugoplasirani Poljak Adam Kszczota tokom utrke izašao izvan staze, a da je Amel Tuka dopingovan, te da su njihove medalje nezaslužene.

Inače, kamere su zabilježile detalj kada je nakon utrke Bosse ramenom odgurnuo Tuku.

fokus.ba

Podijelite članak