Agencija za certificiranje halal kvalitete BiH o oduzimanju certifikata “Bajri”

Agencija za certificiranje halal kvalitete BiH o oduzimanju certifikata “Bajri”

Agencija za certificiranje halal kvalitete obavijestila je javnost da, Mesna industrija Bajra iz Travnika, od 25. oktobra 2019. godine nije više u sistemu halal certificiranja.

Ova odluka Agencije podrazumijeva da sve poslovne jedinice ove kompanije (klaonica, prerada i prodaja halal mesa i mesnih prerađevina u vlastitim objektima) nisu više u sistemu nadzora i kontrole Agencije u skladu sa zahtjevima Halal standarda BAS 1049:2010.

Direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete mr. Damir Alihodžić pojasnio je za Bir.ba kako je odnos između Agencije i pravnog subjekta, nositelja halal certifikata, utvrđen ugovorom, u kojem su jasno definisani obligatorni odnosi, kontrola halal kvaliteta, pravni aspekti i troškovi vezani za realizaciju ugovora.

“Politika Agencije je da se ugovor raskida i oduzima halal certifikat u slučaju kada ne postoje uslovi za efikasan nadzor i kontrolu kvalitete. U konkretnom slučaju, prema proceduri za certificiranje ne postoje uslovi za efikasno provođenje procesa kontrole halal kvaliteta, bili smo primorani da izvršimo raskid ugovora i oduzimanje halal certifikata”, istakao je Alihodžić.

Dodao je da, ukoliko kompanija Bajra d.o.o., u narednom periodu otkloni evidentirane nedostatke, prema proceduri certificiranja, može ponovo podnijeti zahtjev za halal certificiranje u skladu sa zahtjevima halal standarda BAS 1049:2010.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica