Agencija za certificiranje halal kvalitete BiH o oduzimanju certifikata “Bajri”

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Agencija za certificiranje halal kvalitete obavijestila je javnost da, Mesna industrija Bajra iz Travnika, od 25. oktobra 2019. godine nije više u sistemu halal certificiranja.

Ova odluka Agencije podrazumijeva da sve poslovne jedinice ove kompanije (klaonica, prerada i prodaja halal mesa i mesnih prerađevina u vlastitim objektima) nisu više u sistemu nadzora i kontrole Agencije u skladu sa zahtjevima Halal standarda BAS 1049:2010.

Direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete mr. Damir Alihodžić pojasnio je za Bir.ba kako je odnos između Agencije i pravnog subjekta, nositelja halal certifikata, utvrđen ugovorom, u kojem su jasno definisani obligatorni odnosi, kontrola halal kvaliteta, pravni aspekti i troškovi vezani za realizaciju ugovora.

ČITAJ JOŠ:  ŽEPČE: Zeničanin radio kod "Bajre", davao meso kupcima bez naplaćivanja, nije evidentirao prodane artikle na kasi

“Politika Agencije je da se ugovor raskida i oduzima halal certifikat u slučaju kada ne postoje uslovi za efikasan nadzor i kontrolu kvalitete. U konkretnom slučaju, prema proceduri za certificiranje ne postoje uslovi za efikasno provođenje procesa kontrole halal kvaliteta, bili smo primorani da izvršimo raskid ugovora i oduzimanje halal certifikata”, istakao je Alihodžić.

Dodao je da, ukoliko kompanija Bajra d.o.o., u narednom periodu otkloni evidentirane nedostatke, prema proceduri certificiranja, može ponovo podnijeti zahtjev za halal certificiranje u skladu sa zahtjevima halal standarda BAS 1049:2010.

ČITAJ JOŠ:  Vrijedna donacija “Bajre” štićenicima JU “Dom porodica” Zenica
GODISNJICA
MARKETING