Portal 072info

Agencija za rad i zapošljavanje BiH: Broj zaposlenih veći za 1,5 posto u odnosu na prošlu godinu

Prema njegovim riječima, broj nezaposlenih u BiH trenutno iznosi 547.319 osoba. Broj zaposlenih, kako je kazao Rajić, u periodu od januara do novembra ove godine u porastu je za 1.5 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

Nakon duže vremena, u 2014. godini, su konstantovane određene pozitivne promjene na tržištu rada u BiH. Naime, broj zaposlenih osoba u BiH u periodu januar – novembar ove godine konstantno je bio u porastu kako na mjesečnom tako i na godišnjem poređenju, potvrdio je zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Željko Rajić, javlja Anadolu Agency (AA).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Posmatrajući proteklih 11 mjeseci 2014. godine možemo konstantovati da je u periodu januar – novembar zabilježeno smanjenje broja ragistrovanih lica. U odnosu na oktobar 2013. godine, broj nezaposlenih je manji za 4.155 osoba”, kazao je Rajić.

Prema njegovim riječima, broj nezaposlenih u BiH trenutno iznosi 547.319 osoba. Broj zaposlenih, kako je kazao Rajić, u periodu od januara do novembra ove godine u porastu je za 1,5 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Najveći rast zaposlenosti u proteklom periodu zabilježen je u sektorima administrativne, pomoćne i uslužne djelatnosti, djelatnosti hotelijerstva i ugostiteljstva, zatim prerađivačke industrije, poljoprivrede, ribolova i šumarstva”, pojasnio je Rajić.

Kako je kazao, najveće smanjenje broja zaposlenih lica u istom periodu zabilježeno je u sektorima trgovine na veliko i malo 2,3 posto, građevinarstvo 0,9 posto i finansijske djelatnosti osiguranja 0,7 te u javnoj administraciji 0,5 posto.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Danas je rečeno da je stopa nezaposlenosti bila najveća među mladima starosti od 15 do 24 godine.

Kada je riječ o posredovanju u zapošljavanju bh. građana u inostranstvu, Agencija za rad i zapošljavanje BiH je posredovala u zapošljavanju više od 2.300 građana. Posredovanje se odvijalo u sklopu Sporazuma o zapošljavanju bh. građana u Sloveniji te u okviru dogovora o zapošljavanju medicinskih radnika sa srednjom stručnom spremom u Njemačkoj.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Rajić je pojasnio da je do kraja novembra ove godine u Njemačkoj putem programa “Triple Win” zaposleno 106 radnika, a putem programa zapošljavanja kod poznatog poslodavca zaposlena su 463 radnika, dok je u proceduri prijave 89 radnika.

Aktivnosti posredovanja je i u 2014. godini pratio i ferijalni rad studenata u Njemačkoj putem kojeg su praksu tokom ljetnih mjeseci obavila 32 studenta iz BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Agencija za rad i zapošljavanje BiH završila je obaveze vezane za Sporazum o zapošljavanju sa Katarom. BiH je ratificirala Sporazum, ali čeka da isto učini i Katar. 

Inicirali su i obnovu pregovora vezano za Sporazum o zapošljavanju sa Ruskom Federacijom kao i Sporazum o zapošljavanju sa Republikom Mađarskom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

bportal.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME