Agencija za statistiku BiH: Godišnja stopa inflacije u martu niža, porast proizvodnje

novac inflacija proizvodnja
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Inflacija u Bosni i Hercegovini u martu 2021. godine, mjerena Indeksom potrošačkih cijena, iznosila je 0,8 posto u odnosu na februar, dok je u odnosu na mart prethodne godine zabilježen pad od 0,5 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

„U prosjeku je zabilježen rast cijena u odjeljcima hrane i bezalkoholnih pića za 1,2 posto, odjeće i obuće za 2,4 posto, stanovanja i režijskih troškova za 0,1 posto, prevoza za 2,1 posto, te ostalih dobara i usluga za 0,5 posto,“ navodi se u saopćenju Agencije, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Na godišnjem nivou, zabilježen je rast cijena hrane i bezalkoholnih pića od 1,1 i duhana od 1,9 posto, dok je najveći prosječni pad cijena od 10,3 posto zabilježen u odjeljcima odjeća i obuća, kao i prevoz i komunikacije od 3,6 posto, dodaje se u saopćenju.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, industrijska proizvodnja u mjesecu martu porasla je 1.6 posto u odnosu na februar, dok je u odnosu na mart prethodne godine, zabilježen rast od 15.1 posto.
U martu 2021. u odnosu na februar 2021. proizvodnja kapitalnih proizvoda je veća za 9,7 posto, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju veća za 4,4 posto.

„U martu 2021. u poređenju sa martom 2020. industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi rast u području prerađivačka industrija za 20,2 posto, a u području proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom i plinom bilježi rast za 9,3 posto“, navodi se u saopćenju.