Portal 072info

U BAZI ‘ORAO’: Agenti CIA-e mučili zarobljenika u Tuzli

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Američka vojna baza “Orao” kod Tuzle bila je jedno od mjesta u kojima su agenti CIA-e brutalnim metodama ispitivali i mučili svoje uhićenike koje su sumnjičili da su kao pripadnici radikalnih islamskih organizacija pomagali rad Al-Kaide.

Kroz hangare bivše zrakoplovne luke Dubrava kod Tuzle, u kojoj su Amerikanci nakon Daytonskog sporazuma napravili vojnu bazu sa suvremenim prislušnim uređajima, prošlo je dosta osumnjičenika koji su kasnije prebačeni u druge zemlje Europe ili zatvor Guantanamo na Kubi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Koliki broj? To će biti strogo čuvana tajna još godinama. Jedan od onih koji je prošao brutalna ispitivanja agenata CIA-e u bazi “Orao” kod Tuzle je bh. državljanin Sabahudin Fiuljanin. Njega su optužili za djela terorizma i prijetili mu deportacijom na Kubu.

Nakon višemjesečnih ispitivanja pustili su ga na slobodu bez objašnjenja. Časopis islamske omladine SAFF prenosi kako su osim Sabahudina Fiuljanina torture CIA-e na svojoj koži iskusili i Nihad Karšić i Almin Harbaš.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Njih 7 je za CIA-u osmišljavalo mučenja

Njih dvojicu uhitili su zbog pogreške u identifikaciji, ali su ipak prošli brutalne metode ispitivanja o kojima se danas priča pred Vijećem sigurnosti UN-a i zbog kojih se američki predsjednik Barack Obama mora javno ispričati.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U izvješću “UN Human Rights Council Discusses Secret Detention Report” na 186 stranica, o kojem je raspravljao UN-ov Odjel za zaštitu ljudskih prava, navodi se podatak da su obavještajci CIA-e bazu “Orao” koristili za postupak ispitivanja osam zatočenika. Podrobno su opisane nasilne metode koje su pri ispitivanju američki agenti koristili protiv Nihada Karšića i Almina Harbaša.

Njih su dvojica, naime, 25. rujna 2001. godine, poslije terorističkog napada na New York i Washington, uhićeni, a potom odvedeni prvo u vojnu bazu Butmir, a potom u bazu “Orao” kod Tuzle. Tamo su u zatvorenim hangarima držani u tajnom pritvoru, navodi se u izvješću. Danima su potpuno goli držani u samici gdje su ih prisilno držali budnima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

cazin.net

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME