Agonija se nastavlja: Komšić najavio izlazak DF-a iz vlasti, ulaze SDP ili SBB?!

Željko Komšić

Komšić je najavio da će na narednoj sjednici Doma naroda FBiH pokušati naći rješenje za srpskog potpredsjednika FBiH.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Predsjednici HDZ BiH i Demokratske fronte Dragan Čović i Željko Komšić razgovarali su u Sarajevu o deblokiranju procesa formiranja vlasti koji je zaustavljen na imenovanju potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda, piše novinska agencija Patria.

Komšić je najavio da će na narednoj sjednici Doma naroda FBiH pokušati naći rješenje za srpskog potpredsjednika FBiH.

-Ako to se ne mogne postići, morat će se tražiti neko drugo rješenje, a to znači da neko drugi umjesto DF-a ulazi u priču o formiranju vlasti. I zašto DF mora biti dio federalne vlasti, neka to bude SDP ili SBB. Samo da ovo krene, kazao je Komšić.

Čović je kazao da se manje više slaže sa Komšićevim razmišljanjima.

-Ako u ponedjeljak ili u utorak ovo pitanje na Domu naroda ne bude riješeno, onda neka svako izvoli izaći pred javnost i neka kaže šta je radio, rekao je Čović, koji je sada lopticu prebacio u dvorište SDA- DF koji treba da pronađu rješenje.

Prema informacijama Patrije, DF je trenutno najbliže opciji da izađe iz federalne vlasti, te da u većem dijelu ove stranke postoji raspoloženje za takvo što.

U tom bi slučaju umjesto DF-a u vlast sa SDA trebali da uskoče SBB ili SDP. No tu se postavlja pitanje šta će o svemu tome sada reći zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović.

Da li će Izetbegović umjesto Komšića u vlasti da vidi Nermina Nikšića ili Fahrudina Radončića, ili obojicu?

Ili će i ova kombinacija propasti, obzirom da je između ovih političara palo dosta teški riječi i optužbi, tokom i nakon predizborne kampanje? A to znači produžavanje agonije unedogled.

Tokom vikenda, Komšić i Izetbegović bi također trebali da se sastanu i razgovaraju kako prevazići postojeću krizu.