Portal 072info

Agresivno oporezivanje cigareta nije dovelo do smanjena pušača

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Analize pokazuju da je BiH vodeća država Evrope po udjelu akciznog opterećenja u prosječnoj ponderisanoj cijeni cigareta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Navedeno je to u obrazloženju zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH, čiji prijedlog će u srijedu razmatrati Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

– Zadržavanje dosadašnjeg tempa harmonizacije akciza na cigarete u BiH sa standardima EU je kontraproduktivno, jer donosi dalje jačanje crnog tržišta, eroziju naplaćenih prihoda i ugrožavanje poslovanja i opstanka duhanske industrije – navedeno je u ovom dokumentu.

Kako se dalje dodaje, sprovedene ankete ne ukazuju da je snažan rast poreza djelovao destimulativno na broj pušača i intenzitet potrošnje cigareta u BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Imajući to u vidu, u uslovima sporog oporavka ekonomije i stagnacije dohotka postoji stalna prijetnja rasta migracije potrošača sa niskim dohocima na crno tržište cigareta i duhana – ističe se u obrazloženju Prijedloga zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH, koji je napisan još 2018. godine, a tek sad ide pred Komisiju.

Kako se dalje ističe, u takvoj situaciji kompanije iz duhanske industrije se iz godine u godinu bore za sve manji obim regularnog tržišta cigareta, sažimajući poslovanje i trpeći značajne gubitke, pogotovo u domaćoj duhanskoj industriji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– S druge strane, zdravstvene statistike ne pokazuju da je agresivno oporezivanje duhanskih prerađevina dovelo do smanjenja pušenja, već, naprotiv, konzumenti zbog visokih cijena cigareta pribjegavanju korištenju jeftinog rezanog duhana upitnog porijekla i lošeg kvaliteta – stoji u obrazloženju ovog zakona.

Suština ovog zakonskog rješenja je bilo uvođenje moratorija na dalje povećanje specifične akcize na cigarete, tako da je ona 2019, 2020. i 2021. godine trebalo da iznosi 1,50 KM po paklici nikotinskih štapića. Međutim, ovaj dokument nije se našao na dnevnom redu pošto nismo imali vlast na nivou BiH, pa je već 2019. specifična akciza dignuta na 1,65 KM, koliko iznosi i sada. Da li će eventualno biti vraćena na iznos od 1,50 KM, što bi dovelo i do pojeftinjenja cigareta, zasad nije poznato.

Stručnjaci smatraju da bi država, kako kažu, trebalo da ispravi svoje greške te da snizi akcize na cigarete, bar na one kategorije koje puši stanovništvo čiji je standard manji, te na rezani duhan.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Pri povećanju akciza nisu uzeti brojni elementi kao što je životni standard ljudi, odnosno, recimo, veliki broj penzionera sa malim penzijama. Mjere koje su donijeli imale su kontraefekte, poput smanjenih prihoda u budžetu, te bujanja crnog tržišta – kaže za Nezavisne Svetozar Mihajlović, savjetnik u preduzeću Duhan iz Bijeljine.

Nezavisne su u petak, 10. januara, kontaktirale više članova Komisije za finansije i budžet, ali njihov stav nisu uspjeli dobiti. Pojedini članovi, zanimljivo je, priznali su da još nisu ni pročitali ovaj dokument, a drugi, pak, kažu da “treba još da iščitaju neke analize”, nakon čega bi mogli da se oglase.

Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, potvrdio je za Nezavisne da su prošle godine prihodi od akciza na duhan iznosili 867 mil KM. To je, istina, više nego godinu ranije, ali je u tom periodu došlo i do rasta akciza.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prihodi od akciza na duhan po godinama:

2009 – 449,4 mil KM

2010 – 556 mil KM

2011 – 716,3 mil KM

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

2012 – 758,4 mil KM

2013 – 727,1 mil KM

2014 – 757,9 mil KM

2015 – 811,6 mil KM

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

2016 – 807,7 mil KM

2017 – 815 mil KM

2018 – 814,1 mil KM

2019 – 867 mil KM


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 18
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME