Ahatović o oružju iz Ukrajine: Zaharova je nekad zamajavala svijet i o kalifatu u BiH

Zapadne države ignorišu činjenicu da će pošiljke oružja namijenjene Ukrajini sigurno dovesti do širenja crnog tržišta oružja u Zapadnoj Evropi, a dio oružja iz Ukrajine već je prošvercovan u Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i na Kosovo, poručila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, Selmo Cikotić demantovao je tvrdnje Zaharove, kazavši kako “nema nikakavih indicija da je to tako, ali se već na neki način navikavamo da od gospođe Zaharove i ministra Lavrova slušamo samo neistine prema Bosni i Hercegovini u posljednje vrijeme”.

– Od formiranja novog kalifata u Bosni i Hercegovini, o kojem je Marija Zaharova također svojevremeno zamajavala međunarodnu javnost, Bosna i Hercegovina postade tranzitna ruta i destinacija i za šverc ukrajinskim oružjem. Reklo bi se ništa novo u vokabularu zvaničnog Kremlja kada je u pitanju Zapadni Balkan. Moskva je inače potpuno kontradiktorna u zadnje vrijeme. Svim ruskim državnim zvaničnicima, pa tako i medijima u našem susjedstvu što se tiče rata u Ukrajini su puna usta borbe protiv fašizma, a sa druge strane zvanična Moskva finansira i djelom podržava kampanju Marie Le Pen, kandidatkinje ekstremne desnice za predsjednicu Francuske – kaže vojni analitičar Nedžad Ahatović.

Ističe kako “taj jalovi pokušaj podmetanja navodnog šverca oružjem iz Ukrajine između ostalih zemalja i Bosni i Hercegovini pokazuje do kojeg stepena očaja seže zvanična Moskva kada je u pitanju pravdanje agresivnog rata i invazije koju su započeli i izveli u Ukrajini”.

– Moskvi smeta činjenica da se Ukrajina otvoreno naoružava sa zapada sa najmodernijim oružanim sistemima koji prave malu, ali bitnu razliku na frontu i uveliko usporavaju rusko napredovanje izazivajući im velike gubitke. Neuspjehe na bojnom polju, baš kao i Milošević svojedobno, i Putin pokušava da rješi prebacujući odgovornost na sve druge osim na stvarnog krivca – sebe samoga. Historija ne bilježi ovakve pamflete, već neumoljivo i činjenično ukazuje na one koji su odgovorni za krvoproliće, baš kao što je to prije 30 godina bio Milošević u slučaju agresivnih ratova na Balkanu. Tako isto apsolutno nema ni najmanje dvojbe da je u slučaju brutalnog napada na Ukrajinu sva odgovornost za upotrebu sile na Vladimiru Vladimiroviču Putinu – zaključuje Ahatović.

Faktor.ba