Ahmed traga za zlatom u koritu rječice kako bi prehranio porodicu

kabul zlato 2
Podijelite vijest

Mještanin glavnog grada Afganistana Nasir Ahmed prehranjuje 21-članu porodicu tako što u koritu rječice traga za zlatom, javlja Anadolu Agency (AA).

Korito rječice, poznate pod lokalnim nazivom Kabulsko more, godinama se koristi za odlaganje smeća iz zanatskih radnji, uključujući i ljevaonice zlata i zlatare.

Ahmed vrijedno kopa u koritu rijeke i prosijavajući zemlju i kamenje traga za komadićima zlata.

On je u razgovoru za AA kazao da njegova porodica trenutno preživljava isključivo od prodaje tih komadića zlata.

Ahmed svakodnevno prekopava korito rječice, a često se kući vrati i praznih ruku. Kuća mu je od tog lokaliteta udaljena čak 45 kilometara,

“Klanjam sabah-namaz i krenem od kuće. Radionice lijevanja zlata i dalje tu bacaju smeće. Ja razdvajam to smeće i kopam kako bi pronašao komadiće zlata koji su završili tu“, kazao je Ahmed.

Ističući kako sedmično u prosjeku zaradi oko 1.000 afganija (oko 15 dolara), Ahmed je kazao da je devet godina radio u javnoj ustanovi, a da je posljednjim previranjima u Afganistanu ostao bez posla i da već tri mjeseca preživljava od pronađenog zlata.

“Ovo je teška borba za preživljavanje. Jučer sam zaradio 70, a dolazak me koštao 80 afganija. Danas sam uspio zaraditi 280 afganija. Brinem se o vlastitoj porodici, ali i o porodicama dvojice braće koji su poginuli u bombaškim napadima“, kazao je Ahmed.

On je također kazao da mu u brizi o porodici pomažu i dvojica bratića, ali da mora hitno pronaći neki posao kako bi osigurao sigurnost porodice.

“Ovo radim sa još petoricom prijatelja. Ako bude prilike, volio bih otići i u inozemstva da radim“, kazao je Ahmed.


Podijelite vijest