Ahmetović: Karcinom grlića materice najučestaliji zloćudni karcionom u BiH

Screenshot 1 2387 77
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Karcinom grlića materice je najučestaliji zloćudni karcionom u BiH, koja je jedna od rijetkih evropskih zemalja bez državnog programa prevencije ove bolesti, rekao je specijalista ginekologije i akušerstva brčanske Ginekologije Begzudin Ahmetović.

On je naveo da su na području Brčkog prošle godine otkrivena 22 slučaja ginekoloških karcinoma različitih lokacija, te da polovinu njih, kao i prethodnih godina, čini karcinom grlića materice.

“Drugi po učestalosti je karcionom tijela materice sa pet, dok je treći karcinom jajnika sa šest novootkrivenih slučaja”, rekao je Ahmetović novinarima.

On je napomenuo da je prošle godine epidemija virusa korona većinu kapaciteta zdravstvenog sistema usmjerila u borbu protiv epidemije, zbog čega su određene zdravstvene usluge bile teže dostupne građanima, kao što su preventivni i kontrolni pregledi.

“Sasvim sigurno to će ostaviti posljedice u smislu da će zloćudne, kao i kardiovaskularne bolesti biti otkrivene kasnije, u uznapredovalim stadijima, kada stanje pacijenta bude lošije”, dodao je Ahmetović.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta Sead Šadić rekao je da će Odjeljenje donijeti godišnji plan specijalizacije i subspecijalizacije za brčanske ljekare, te da će u budućnosti morati da raspiše i specijalizaciju iz oblasti onkologije.

On je napomenuo da će Odjeljenje insistirati da brčanska Javna zdravstvena ustanova u svoj rad uvrsti niz aktivnosti o prevenciji malignih i drugih bolesti.

Predsjednik Udruženja oboljelih od malignih bolesti “Brčansko srce” Ramiza Musić pozvala je građanke da brinu o svom zdravlju i da idu redovno na ginekološke preglede.

Članice ovog udruženja danas su, povodom Evropske sedmice borbe protiv karcinoma grlića materice koja trajala u prethodnih sedam dana, neformalnim druženjem skrenule pažnju javnosti na učestalost ove zloćudne bolesti.