Aida Mušinović, bh. dizajnerica u čijoj haljini je zablistala Jelena Karleuša: Ne odustajem dok kreacija nije savršena

3 10
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Haljinu koju sam kreirala za Jelenu, simboličkog naziva „Nebo“, radila sam 33 dana, a utrošeno je više od 100 metara materijala. Ovo je bila naša prva saradnja, koju nastavljamo na obostrano zadovoljstvo. Gdje god pogledam dobijam inspiraciju, kada čujem zvuk, melodiju, pjesmu stiže inspiracija. Ja se više vodim principom: sretna majka, dobra majka i supruga

Jedna od najpoznatijih mostarskih modnih dizajnerica Aida Mušinović (45) još od malih nogu maštala je da se bavi ovim poslom. Na želju i nagovor roditelja završila je srednju medicinsku školu, ali od sna da kreira nikada nije odustala. Supruga i ponosna majka pet prekrasnih kćerki svojoj staroj želji vratila se kada su kćerke dovoljno narasle i priznaje da nikada nije bila sretnija. Iza Aide su brojne nagrade i pohvale, a nedavno joj se ukazala čast i zadovoljstvo da dizajnira posebnu haljinu za srbijansku pjevačicu Jelenu Karleušu, koju je Jelena nosila za svoj rođendan. Ova istinska zaljubljenica u modu samo za „Azru“ otkrila je detalje iz svog života, pričala nam o kćerkama, ali nije mogla da izostavi dio o saradnji s Jelenom.

Jelena Karleuša u Aidinoj kreaciji 

– Jelena je žena koja je toliko moćna i jaka u svakom smislu, najatraktivnija žena na Balkanu, a i šire, žena koja diktira trendove. Željela sam da joj napravim haljinu koja će je oduševiti i upravo tako se i desilo, rekla mi je jednostavno “ovo je savršenstvo”. Haljinu, simboličkog naziva „Nebo“, radila sam 33 dana, a utrošeno je više od 100 metara materijala. Prošle godine sam napravila haljinu „Paunicu“ također predimenzioniranu u drugim bojama, a ideja se rodila jako davno za ovaj model. Naime, prije mnogo godina kao djevojčica sam od maminog ukrasnog paunovog perja pravila haljinu i napokon je prošle godine napravila originalnu za Irmu, Bosanku koja živi i radi u Njemačkoj, a upravo tada sam se čula i dogovorila s Jelenom, koja je odlučila da za nju uradim u plavoj boji. Haljina je pričekala cijelu godinu zbog pandemije Corona virusa, ali na kraju sve je bilo onako kako je trebalo. Jelena je izabrala haljinu za svoj rođendan, koju sam joj predala u junu, a ona je čekala svoj poseban dan da je obuče – s ponosom kazuje Mušinović.

ČITAJ JOŠ:  Kakvo značenje ima cvijet koji odaberemo za vjenčanje?

Kako je bilo komunicirati s Jelenom, je li prizemna žena ili onako hadna i drska, kako nam djeluje putem malih ekrana?

– Moja saradnja s Jelenom je izuzetna. Ona je prekrasna osoba i duša, sama činjenica da je vegan mnogo toga govori, a koliko pomaže drugima je za svaku pohvalu. Komunikacija nam je divna, otvorena i prijatna, uopšteno volim ljude koji su osviješteni i puni razumijevanja, podrške i ljubavi kao Jelena.


Je li ovo prvi put da za nju kreirate i hoće li se saradnja nastaviti?

– Da, ovo je bio prvi put da kreiram haljinu za Jelenu i nastavljamo saradnju na obostrano zadovoljstvo i još u mnogo mojih divnih haljina ćete moći vidjeti premoćnu Jelenu.

Kada se rodila ljubav prema dizajnu?

– Još u djetinjstvu, mada tada nisam ni znala da uopšte postoji riječ dizajn. Znam da sam mnogo maminih materijala isjeckala, izvlačeći iz sredine misleći da mama neće primijetiti (smijeh). Rezala i sastavljala, ručno pravila haljinice za papirne lutkice, često se sjećam svega i milina me obuzima, tako da ja  osluškujem svoje kćerke, šta vole raditi, pratim ih i velika sam im podrška.

Majka ste pet kćerki. Koliko Vam one pomažu u dizajniranju i osmišljavanju novih kreacija?

– Kad sam krenula s dizajnom, moje djevojke nisu bile previše iznenađene, jer sam i ranije znala napraviti za njih i sebe mnogo toga onako inkognito, a uvijek su voljele da ih mama sređuje i oblači. Svaka ima svoj stil i izražaj i podržavam svaku u njihovim izborima. Prate me i uživaju u svakoj novoj izrađenoj haljini, komentarišu veselo, daju sugestije, predlažu svoje ideje, a ja to sve marljivo čuvam i znam više puta ukombinovati u modele. Veoma mi je bitno da pokazuju afinitete prema mom poslu, to mi daje posebnu energiju.

Je li teško uskladiti posao i porodični zivot? Koji je ključ uspjeha?

– Vjerujte, nije nimalo lagano uskladiti sve skupa, ali samo fizički. Ja se više vodim principom: sretna majka, dobra majka i supruga, tako da mi je prioritet da se dobro osjećam, a osjećam se dobro i sretno jer sam svjesna da sam duša s ulogama koje nastojim svaki dan maksimalno ispuniti. Ljubav i razumijevanje pružam svaki sekund svog života svojoj porodici i volim svoj posao, a za sve fizičke radnje i obaveze uvijek imam razrađen plan, svima podijelim neke obaveze i uz svu pozitivnu energiju stižem mnogo toga. Zahvalnost za život i zdravlje veliki je ključ sretnog i funkcionalnog života.

ČITAJ JOŠ:  Jelena Karleuša ipak na rođendanskoj zabavi supruga Duška Tošića

Šta Vas inspirira?

– Ovo mi je jedna od najdražih tema u životu. Inspiracija je posebna energija koja pokreće. Sve sam uvijek gledala s pozitivnog aspekta, to nekako ili imaš u sebi ili ne, a ja je imam u enormnim količinama. Gdje god pogledam dobijam inspiraciju, kada čujem zvuk, melodiju, pjesmu..  stiže inspiracija. Bajke sam uvijek voljela i čitati i slušati, stare monumentalne zgrade ili vrijednosti me inspirišu. Gradovi, ljudi, mjesta, Sofia Loren… Moje prijateljice, kad sjedimo uz kafu, prepoznaju po mojoj facijalnoj reakciji inspiraciju i kažu: “Ma čega si se sada sjetila?” (smijeh). Sve mi je inspiracija do beskonačnosti.

Za koga biste voljeli dizajnirati?

– Za Jennifer Lopez.


S kim ste do sada sarađavali?

– Moje klijentice se nalaze širom svijeta. Došla sam i do Japana, Amerike, skandinavskih zemalja, Njemačke, Austrije, Švicarske, Francuske, Turske te zemalja Jugoslavije. Sve su to predivne žene koje su prepoznale moj rad i s koliko ljubavi radim haljine i svaki dan ih je sve više. A, od dragih poznatih javnih ličnosti, osim Jelene Karleuše, radila sam više puta za predragu Alku Vuicu, pjevačicu koja me primijetila na mojoj prvoj reviji u Mostaru, zatim za predivnu Dejanu Rosuljaš, Andreu Tomašević Kolenda i njenu princezu Enu, Ines Jarak, a Danijela Ostojić, poznata psihologinja i sudska vještakinja, nedavno je zasjenila Eiffelov toranj u Parizu mojom crvenom haljinom. Također, tu su i narudžbe iz Rusije za jednu od poznatijih ruskih pjevačica.

Koje materijale volite koristiti?

– Mogu se pohvaliti time da radim embroidery tehniku, gdje sama na podlozi radim aplikacije od raznih perlica i kristala i vez na mreži te takve urađene dijelove dodajem na haljine. To je unikatan i neponovljiv rad, a najviše volim izazove i teške materijale, koji su doslovno živi i bježe na sve strane i koje je teško kombinovati. Volim ih dovesti do savršenstva od haljine. Svila mi je najdraža. Uvijek sam voljela francusku čipku i sve vrste čipki, mnogo radim s organdinom, tilovima, mrežama, satenima i najdraže mi je izvesti neizvodljivo.

ČITAJ JOŠ:  EVO KOLIKO JELENA KARLEUŠA IMA GODINA: Šokirat ćete se kada saznate

Da se možete vratiti u jedno modno doba, koje bi to bilo?

– Definitivno u doba prinčeva i princeza, kada su se nosile balske haljine, odnosno slojevite haljine s korzetima. Uklopila bih se i u doba renesanse početkom 15. vijeka, u barok, rokoko stil, u drevnu Grčku također, a orijentalni stil me oduvijek fascinira.

Kako nastaje jedna kolekcija?

– Do sada sam izložila svoje dvije kolekcije na dvije revije koje sam radila namjenski za tu vrstu izložbe mojih radova, „Fashion Arena“ i „Nivea Fashion week“,  gdje sam dobila mnoštvo pozitivnih komentara. Radim unikatne haljine od svojih inspirativnih ideja, jer to i jesam ja u suštini i to me nosi. Prvo i osnovno je ideja, nekada uzmem materijal, pa dobijem ideju. Nekad jednu haljinu radim mjesecima, a nekada uradim u danu. Sve zavisi kakav je model, koliko ručnog rada zahtijeva i slično. Možete vidjeti haljinu koja izgleda na oko jednostavno, a zapravo je rađena danima.  U svakom slučaju, svaku radim s toliko pažnje i ljubavi te mora biti čista perfekcija i upravo onakva kakvom sam je zamislila. Dok god ne postignem do najsitnijeg detalja čisto savršenstvo,  ne odustajem.


Kada možemo očekivati nešto novo od Vas, hoćete li nam otkriti? 

– Trenutno radim novu dječiju kolekciju baby haljina u kombinacijama za mame i kćerke uz stare neprevaziđene modele koje već imam u ponudi. Također, dobila sam poziv od prestižne modne Agencije iz Milana na „Milano Fashion week“. Tako da ćemo nastaviti druženje s nekim novim i vijestima iz centra mode sljedeće godine.

GODISNJICA
MARKETING