AJDIN TUFEKČIĆ: Moj trud i zalaganje se isplatilo

AJDIN TUFEKČIĆ: Moj trud i zalaganje se isplatilo

ajdin tufekcic

Sedamnaestogodišnji Zeničanin, Ajdin Tufekčić, koji se rukometom bavi već tri godine ovih dana postao je meta javnosti. Naime, na nedavno održanoj sjednici Upravnog odbora Rukometnog kluba Čelik kada se govorilo o pojačanjima spomenuto je upravo njegovo ime, što je veliki trenutak za ovog mladog sportistu. Potpisivanje stipendijskog ugovora predstavlja i početak ispunjenja jedne od njegovih želja, a otkud njegovo bavljenje rukometom i kako je bilo odlučiti se za rukomet budući da je trenirao i nogomet, saznajte u nastavku teksta?!

072INFO: Kako je počela Vaša rukometna priča?

Rukometom se bavim već tri godine, s tim da sam prvu godinu trenirao paralelno nogomet i rukomet i teško mi se bilo odlučiti šta nastaviti, no rukomet je prevagnuo i na kraju se to pokazalo dobrim odabirom.

072INFO: Zašto je rukomet karakterističan, u čemi prednjači za razliku od drugih sportova?

Rukomet je karakterističan po tome što je grublji od ostalih sportova, ali svakako da kao i svaki drugi sport, zahtijeva maksimalni trud i zalaganje.

072INFO: Za samo tri godine treniranja i bavljenja ovim sportom, uspjeli ste zabilježiti veliki broj odigranih utakmica što je dovoljan pokazatelj koliko se Vaš nesebični trud isplatio. Da li postoji neki rukometni susret koji biste izdvojili i iz kojeg razloga?

Svaka utakmica je za mene posebna, ali izdvojio bih utakmicu odigranu na Granollers kupu sa španskom ekipom Puertosol. Borili smo se za prolaz s jednom od jačih ekipa u grupi. Utakmica je bila neizvjesna do samog kraja, ali smo savladali protivnika sa tri gola razlike.

072INFO: Trenutna situacija u Zenici kada govorimo o sportu? Kakva je naša sportska perspektiva, naročito gledano iz očiju Vas kao mladog sportiste?

ajdintufekcicSituacija sporta kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Zenici je loša. Veoma malo se ulaže u sport te su klubovi primorani izdvajati vlastita sredstva. Kao mladi sportista nadam se da će se ova situacija promjeniti te da će se više ulagati u sport.

072INFO: Na nedavno održanoj sjednici Upravnog odbora RK 'Čelik' spomenuto je i Vaše ime kao jednog od juniora koji će sa klubom potpisati stipendijski ugovor, kakve su Vaše reakcije na pomenuto?

Ovo je stvarno predivan trenutak za mene, samim tim što ću biti dio seniorske ekipe, gdje se nalaze iskusniji igrači uz koje ću steći neka nova iskustva.

072INFO: Šta bi za Vas predstavljalo potpisivanje jednog ovakvog ugovora?

Potpisivanje jednog ovakvog ugovora za mene predstavlja jednu stepenicu više, što znači da se moj maksimalni trud i zalaganje isplatilo, ali isto tako podsticaj da se još predanije bavim rukometom.

072INFO: Kolika je odgovornost biti golman u ekipi, budući da Vi čuvate mrežu i zaduženi ste da 'padne' što manje golova?

Odgovornost je veoma velika, jer u svakome sportu golman je pola ekipe  i od njega se najviše očekuje, tako da nastojim uvijek dati svoj maksimum te opravdati odgovornost koja mi je ukazana.     

072INFO: Nedavno ste bili na najvećem turniru na svijetu u Barceloni, kakve su Vaše impresije?

Turnir u Barceloni zauvijek će mi ostati u sjećanju zbog stIcanja novih prijatelja, ali i onog najvažnijeg, iskustva. Zadivljen sam gostoprimstvom i ljepotama gradova koje smo obišli.

072INFO: Da li biste Vi otišli iz grada za boljom ponudom i koji su to razlozi da se mladi zenički talenti „rasipaju“ po inostranstvu?

Nažalost, zbog loše finansijske situacije sve više mladi sportisti odlaze zbog bolje budućnosti, tako bih i ja, ako budem primoran, otišao za boljom ponudom.

072INFO: Kada govorimo o rukometu, koji su Vaši planovi za skoriju budućnost?

Moji planovi kao i do sada jesu maksimalan trud i zalaganje na treningu, a u skorijoj budućnosti želio bih zaigrati za neki bolji klub, a do tada nastavljam sa svojim aktivnostima a što svakako podrazumijeva treniranje i usavršavanje.

072INFO: S obzirom da ste relativno mladi a brojite veliki broj nastupa na parketu, koji biste savjet mogli dodijeliti svim mladim sportašima koji su na samom ulasku u svijet rukometa?

Savjetujem im da se bave sportom, vjeruju u sebe i svoj kvalitet, da ne odustaju i buddu uporni. Bavljenjem sportom stičemo nova iskustva i prijateljstva, a što je veoma važno za svaku osobu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE