Ajdinović: Bit ćemo restriktivni prema onima koji ne budu poštovali mjere

1630683658 ajdinovic 1200x800 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove nastavit će biti “restriktivni” u kažnjavanju privrednih subjekata i građana koji ne budu poštovali propisane epidemiološke mjere. Direktor ove institucije Anis Ajdinović uputio je apel i molbu građanima i subjektima da se pridržavaju mjera i budu svjesni teške situacije u kojoj se FBiH nalazi kada je u pitanju situacija sa pandemijom. Brojke raste, a od 9. septembra na snazi će biti nove mjere.

Ajdinović je istakao da “koliko god radili, bili restriktivni i kažnjavali privredne subjekte i građane, došlo je do opuštanja”. Apelovali su kaže na građane i na privredne subjekte, ali su mjere kršene.

ČITAJ JOŠ:  Dronovi više neće biti "slobodne ptice na bh. nebu"

“Nije falilo kazni, ali fali discipline kod sviju nas. Opustili smo se. Lično sam se osjećao neugodno kao crna ovca u pojedinim objektima gdje sam nosio masku u prodavnici i tržnim centrima gdje zaposlenici i ljudi nisu nosili masku”, kazao je.

Kazne u iznosu od 3,7 miliona KM

Istakao je kako su izdali 2.288 prekršajnih naloga s novčanim kaznama od 3,7 miliona KM za nešto manje od godinu i po dana. Obavili su više od 44.000 inspekcijskih nadzora.

“Bili smo primorani da snakcionišemo”, naveo je.

Dodao je da će inspektori nastaviti raditi i pozivati građane da poštuju mjere – nošenje maski i držanje distance.

ČITAJ JOŠ:  ZENICA: Poplavljen podvožnjak u Blatuši, rijeka Bosna se izlila na Ušću (FOTO)

“Bili smo strogi i ovako ne valjamo, ne valjamo ni ovako kada apelujemo, uvijek smo nekom krivi – i kada kažnjavamo i kada upozoravamo. Radimo svoj posao. Znamo da nije lagan, ali ćemo ga nastaviti raditi i nažalost biti restriktivni prema onima koji krše mjere. Upućujem molbu i upozorenje, a pogledamo brojke kojima svjedočimo u posljednje vrijeme i vidimo da nas čekaju teški dani. Poštujte mjere”, apelovao je Ajdinović.

“Situacija je ozbiljna”

Kazao je kako za dužnosnike važe iste mjere kao i za građane te ih je pozvao da svojim primjerom pokažu koliko je ozbiljna situacija, posebno posljednjih dana kada svjedočimo nimalo optimističnim podacima.

ČITAJ JOŠ:  Sutra počinje sezona na gradskim bazenima u Zenici

Nadaju se povećanju broja inspektora u narednoj godini jer im je Vlada FBiH omogućila to povećanjem budžeta za 2022. godinu. Dodao je kako se nada da će i kantonalne vlade slijediti taj primjer i omogućiti kantonalnim inspekcijama da povećaju broj inspektora. Pohvalio je saradnju tokom proteklog perioda.

“Podsjećam, 9. septembra stupaju na snagu nove mjere. Nošenje maske, fizička distanca i pozivam građane da se vakcinišu. I ja sam se vakcinisao AstraZenecom i jedva čekam da dođe termin za revakcinaciju”, naveo je Ajdinović.

GODISNJICA
MARKETING