Ajdinović: Ko je nadležan za kontrolu poštivanja epidemioloških mjera i naredbi u FBiH

db308f83672d13f2f696f6f169cc7404
Podijelite vijest

Na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH mogle su se čuti i kritike zastupnika na rad inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) kada je riječ o provođenju epidemioloških mjera i naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Anis Ajdinović, direktor FUZIP-a, objašnjava da od prestanka stanja nesreće koje je bilo proglašeno zbog pandemije koronavirusa, kontrole poštivanja epidemioloških mjera su u nadležnosti kantonalnih inspekcija, gradskih i općinskih inspekcija.

Represivan pristup kod uočene neodgovornosti

– U uvjetima širenja zarazne bolesti, federalni inspektori rade sanitarni nadzor na granici. Od proglašenja pandemije koronavirusa i stanja nesreće u FBiH, FUZIP je bez odlaganja angažovao sve raspoložive ljudske i materijalne resurse na prevenciji i suzbijanju koronavirusa u FBiH. Od prestanka stanja nesreće u FBiH, kontrole i praćenja poštivanja naredbi i provođenja obaveznih higijensko-epidemioloških mjera su na nivou kantonalnih, gradskih i općinskih inspekcija, uz koordinirano djelovanje, interventne nadzore i podršku FUZIP-a – objašnjava Ajdinović.

Podsjeća da je FUZIP još 3. juna prošle godine uputio svim inspekcijama zahtjev za intenziviranje i koordiniranje djelovanja kantonalnih, gradskih i općinskih inspekcija, kao i restriktivan i represivan pristup u slučaju uočene neodgovornosti i nediscipline u provođenju zaštitnih mjera.

– Uspostavljen je i sistem mjesečnog izvještavanja prema konkretnim preporukama Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Zatim, 18. augusta prošle godine kantonalnim inspekcijskim organima upućen je novi prijedlog za nastavak aktivnosti i unapređenje saradnje na provođenju pojačanih inspekcijskih nadzora radi sprečavanja daljeg širenja infekcije COVID-19 na teritoriji FBiH – navodi Ajdinović.

Izdavanje prekršajnih naloga u visini od 74.960 KM

Dodaje kako je u ovom trenutku, osim inspektora Federalnog zdravstvenog inspektorata, za poslove sanitarnog nadzora angažovano dodatnih 16 federalnih inspektora koji, pored svojih redovnih poslova, rade i pojačane nadzore nad poštivanjem naredbi i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

– U toku aprila ove godine, naši su inspektori izvršili 386 inspekcijskih nadzora po naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, u okviru kojih je uočeno 47 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje prekršajnih naloga u iznosu od 74.960,00KM. Također, izdato je 38 rješenja o otklanjanju nedostataka, osam rješenja o zabrani rada i 115 upozorenja – navodi Ajdinović.

Iznosi da su inspekcijski organi u FBiH su u toku marta 2021. godine izvršili ukupno 5.959 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih je kod 313 subjekata nadzora uočeno grubo kršenje mjera, što podrazumijeva izdavanje 313 prekršajnih naloga u iznosu od 441.646,00 KM. Inspektori su također izrekli 1.107 rješenja o otklanjanju nedostataka subjektima kod kojih su ustanovljena manja odstupanja od propisanih mjera.

Manjak inspektora, obolijevanje od koronavirusa

– I ranije smo navodili da je na nivou FBiH u svim inspekcijskim organima, zaposleno ukupno oko 60 sanitarnih inspektora. S ciljem premoštavanja problema nedostatnosti ljudskih resursa u saradnji s kantonalnim inspekcijama stvorili smo pretpostavke za davanje ovlaštenja inspektorima iz srodnih oblasti. Ipak, broj raspoloživih inspektora stalno fluktuira usljed njihovog obolijevanja od koronavirusa. Nažalost, i mi smo, kao i većina kolektiva, izgubili drage kolege i vrijedne uposlenike koje nam je prerano oduzeo ovaj virus – rekao nam je Ajdinović.

Dodaje kako se pojačani inspekcijski nadzori na području FBiH nastavljaju provoditi intenzivno, do stabilizacije epidemiološke situacije u Federaciji Bosne i Hercegovine.


Podijelite vijest