AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:

Velika je potreba za korištenjem javnog gradskog prijevoza, a vožnja u tramvaju glavnim gradom naše zemlje izgleda drugačije nego što je to bio slučaj prije pojave koronavirusa.

Gužva je manja, ali propisane fizičke distance skoro da nema. Ni oznake na sjedištima ne igraju posebnu ulogu. Upozorenja baš i nemaju neki značaj.

Ne poštuju se niti u tržnim centrima niti u ugostiteljskim objektima niti u transportnim sredstvima naših gradskih saobraćajnih preduzeća. 

Širok je, nažalost, spektar prostora gdje se naši građani okupljaju a gdje se te mjere sve više i više ne poštuju kazao je za hayat.ba Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove

I zbog toga Federalna kao i kantonalne uprave za inspekcijske poslove rade i radit će u pojačanom kapacitetu.

Naglašavali smo da smo bili preventivni, da smo bili korektivni nakon prvih ovih mjera koje su ublažene u FBiH i zaista nam je bila inetncija da niti od privrednih subjekata niti od građana finansijski ne teretimo, ne kažnjavamo i taj princip rada i model rada smo zadržali do neki dan kada smo zaista vidjeli da nam se situacija komplikuje po pitanju epidemiološke slike, dodao je Ajdinović.

Zakonom propisane novčane kazne su u rasponu od 2.000 do 10.000 KM.

Poštivanje propisanih mjera mnoge subjekte bi sačuvalo od novog ekonomskog pada, ali što je još važnije preveniralo bi se širenje novog virusa korona.

Hayat