AJLA-BI FOLI: „Pet godina nisam ništa pojela“

Podijelite vijest

464477_profimedia0192327232_ff

Devetnaestogodišnja Ajla-Bi Foli iz Četenhema u Velikoj Britaniji nije jela već pet godina, jer pati od neobičnog i rijetkog oboljenja, gastropareze, odnosno paralize želuca. Da bi uprkos tome mogla da živi, hrani se infuzijom, direktno u koronarnu venu, dok se sistem organa za varenje potpuno zaobilazi.

Gastropareza je rijetko oboljenje, od koga pati jedna osoba u 50.000, ali je kod žena češće nego kod muškaraca.

Obično nastaje kao posljedica loše kontrolisnog dijabetesa, ali kod Ajle-Bi se pojavilo sasvim neobjašnjivo, nakon putovanja u Indiju.

“Najprije sam mislila da sam tamo navukla neku stomačnu infekciju”, priča ona, ali kada se stanje uprkos liječenju nije popravljalo, vidjelo se da je u pitanju nešto ozbiljno.

464476_profimedia0192327221_f

Ljekari su pokušali da je izliječe na sve načine: operacijom, ubrizgavanjem hrane direktno u crijevo, pa čak i ugradnjom neke vrste želudačnog pejsmejkera. Sve je, međutim, bilo uzalud.

Jedino što se pokazalo kao bar donekle uspješno bilo je unošenje hranljivih materija direktno u krv, putem infuzije, na kojoj Ajla-Bi mora da provede 14 sati dnevno, uglavnom tokom noći.

Mada organizam na taj način dobija sve što mu je potrebno, devojka se žali da je često iscrpljena i umorna, a također i da joj nedostaje prava hrana, i svi načini na koje ljudi uživaju u njoj.

“Čeznem da pojedem čokoladu, hamburger, da ručam s porodicom, ili da s prijateljima odem u restoran. Kada ja i moj brat blizanac slavimo rođendan, ne možemo zajedno da jedemo tortu. Ponekad uzmem samo mali komadić, tek da osjetim ukus, ali ako pojedem više, odmah mi se smuči i povratim“, žali se ova simpatična devojka.

Ona, međutim, uprkos svemu nastoji da sačuva optimizam, dobro raspoloženje i nadu da lijek za njenu boljku negdje ipak postoji.

Blic.rs