Ajnudin je bio talibanski snajperista, a sada ima kancelarijski posao

Podijelite vijest

Kada su talibani preuzeli vlast u Afganistanu nakon povlačenja Amerikanaca i saveznika prošlog augusta, životi mnogih stanovnika okrenuli su se naglavačke.

Tokom protekle godine, desetine hiljada Afganistanaca je evakuisano iz zemlje, većina srednjih škola za djevojčice je zatvorena, a siromaštvo je u porastu.

Ali, prvi put u više od četiri decenije, zemlju više ne obuzima nasilje, dok je ranije rasprostranjena korupcija značajno smanjena, piše BBC.

Secunder Kermani, dopisnik BBC-ja, bio je u Afganistanu tokom primopredaje vlasti i sada se vratio da se ponovo sastane sa ljudima koje je sreo prošle godine.

Dok su talibani napredovali preko Afganistana prošlog ljeta, zauzimajući teritoriju pod kontrolom afganistanske vlade, a strane sile spremale se povući, sreli su Ajnudina, okorjelog talibanskog borca, u sjevernom okrugu Balkh.

Imao je ledeni, čelični pogled u očima dok su razgovarali.

“Dajemo sve od sebe da ne povrijedimo civile, ali borbe se vode i ljudi ginu”, rekao je kada su ga pitali kako može opravdati nasilje.

“Mi ne prihvatamo ništa osim islamskog sistema ovdje u Afganistanu.”

Razgovor je bio kratak, rat je još uvijek trajao i postojala je stalna prijetnja zračnim napadima afganistanskih vladinih snaga.

Nekoliko mjeseci kasnije, nakon novouspostavljene talibanske vladavine, dok su sjedili i jeli prženu ribu za večeru pored rijeke Amu Darja koja razdvaja Afganistan od Uzbekistana, Ajnudin je rekao da je bio talibanski snajperist.

Ubio je desetine pripadnika avganistanskih snaga bezbjednosti, procjenjuje, i ranjen u desetak različitih prilika.

Međutim, nakon što su talibani došli na vlast, imenovan je za direktora katastra i urbanog razvoja u pokrajini Balkh.

Danas, godinu dana kasnije, dok sjedi za drvenim stolom sa velikom crno-bijelom zastavom Islamskog Emirata iza sebe, i dalje izgleda kao da se navikava na svoj novi život.

Ali, kaže da razumije važnost svoje nove uloge.

“Puškama smo se borili protiv neprijatelja, hvala bogu da smo ga pobijedili, a sada pokušavamo služiti narodu perom.”

Ajnudin kaže da je bio srećan dok se borio, ali je i sada srećan.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.