Portal 072info

Ajvatovica – bogatstvo koje treba čuvati za buduće naraštaje

A naš san je uvijek san o boljoj Bosni i Hercegovini, državi slobode i prosperiteta, pravde i pravičnosti, ravnopravnoj i priznatoj u zajednici demokratskih država Evrope i svijeta, komotnoj za sve ljude i narode koji u njoj žive

Ajvatovica je manifestacija koja traje više od pet vijekova i jedno od prepoznatljivih obilježja bošnjačke tradicije i postojanja na ovim prostorima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

To je, između ostalog, kazao član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u svom obraćanju na svečanosti otvaranja 509. „Dana Ajvatovice”, koja je upriličena sinoć u Pruscu kod Donjeg Vakufa.

– Ajvatovica, sa svojim dovištem, jedan je od temelja očuvanja našeg sjećanja, i potvrda trajanja naših vrijednosti. Zato vjerujem da će ovo dovište i ove godine biti središte okupljanja i predstavljanja eminentnih ličnosti i institucija bošnjačke, ali i bosanskohercegovačke duhovnosti i kulture – naglasio je.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dodao je kako je preplitanje vjerskih, umjetničkih, naučnih i sportskih sadržaja „pravi način da još bolje upoznamo vlastitu tradiciju i tako učvrstimo našu zajednicu u borbi za očuvanje vjere, identiteta i suživota sa drugima u Bosni i Hercegovini“.

– Ajvaz-dedine dove su se ispunile, i ono što se činilo nemogućim, postalo je moguće. I mi danas imamo snove i vjerujemo da se oni, uz Božiju pomoć, mogu ostvariti, ma kako se teškom činila naša stvarnost, i ma kako se neke prepreke činile nepremostivim. A naš san je uvijek san o boljoj Bosni i Hercegovini, državi slobode i prosperiteta, pravde i pravičnosti, ravnopravnoj i priznatoj u zajednici demokratskih država Evrope i svijeta, komotnoj za sve ljude i narode koji u njoj žive – istaknuo je.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zaključio je kako je „jedini putokaz za Bosnu i Hercegovinu život u jedinstvu različitosti, te da su na tom principu nastale sve moderno uređene države“.

– Mi ovdje vijekovima živimo zajedno i tako će biti i ubudućnosti. Naše različitosti su naše bogatstvo. Ajvatovica je dio tog bogatstva i trebamo je čuvati za buduće naraštaje – zaključio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako je kazao travnički muftija dr. Ahmed Adilović, moto ovogodišnje Ajvatovice „Ponosni na svoju vjeru, tradiciju i domovinu“ šalje snažne poruke sadašnjim i budućim generacijama ljudi u Bosni i Hercegovini.

– Trebamo biti ponosni i živjeti našu vjeru, nastaviti njegovati sve ono što je dobro, pozitivno i lijepo iz naše tradicije, biti ponosni na našu domovinu, i ljubomorno je čuvati – istaknuo je.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Po njegovim riječima, u okviru programa ovogodišnje „Ajvatovice“ bit će realizirano oko sedamdeset kulturnih, vjerskih, sportskih i humanitarnih sadržaja u devet srednjobosanskih općina, na prostoru Muftijstva Travnik.

Premijer SBK-a Tahir Lendo kazao je da, podržavajući ovakve manifestacije, Vlada toga kantona „šalje poruku svim vjernicima da svako i svuda na prostorima BiH ima pravo i slobode zajamčene Ustavom ove države čiji kontinuitet potvrđuje i tradicija Ajvatovice“.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

-Ovo je naša odrednica identiteta i duhovnog određenja, ali i prilika za pokazivanje i uspostavljanje kulturoloških i civilizacijskih veza i odnosa sa drugim i drugačijima. Dosljednost tradicije i izazov današnjeg vremena upućuju nas na izbor najboljeg puta ka dobrom i boljem, i jača naš osjećaj ponosa za sopstvene vrijednosti – naglasio je.

Program otvaranja „Ajvatovice“ nastupom su uveličali članovi hora Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika, Vokalno-instrumentalnog sastava „Forte“ iz Donjeg Vakufa i Udruženja sazlija „Sevdah“ iz Živinica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U domu „Hasana Kjafije Pruščaka“ u Pruscu otvorena je izložba fotografija „Rekonstrukcija Šarene džamije u Travniku i ponovna igradnja Aladža džamije u Foči”.

“Dani Ajvatovice“, 509. po redu, trajat će do 1. jula, a centralni događaj planiran je u nedjelju, 30. juna, kada će put najvećeg dovišta muslimana u Evropi krenuti veliki broj vjernika iz naše zemlje i inozemstva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Legenda kaže da je čuveni prusački alim i učenjak Ajvaz-dedo u šumi na planini Šuljagi pronašao izvor pitke vode, za kojom su vapili žedni mještani šest kilometara udaljenog Prusca.

Klanjao je četrdeset sabah-namaza, moleći Allaha dž.š. da rastavi stijenu, koja je onemogućavala protok vode do onih, kojima je bila prijeko potrebna.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Četrdeseto jutro je zaspao i usnio da su se sudarila dva ovna, te da se od siline njihovog sudara stijena razdvojila.

Kada se probudio, ugledao je raspuklu stijenu iz koje je potekla voda.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U znak sjećanja na Ajvaz-dedinu molitvu, hiljade muslimana iz cijelog svijeta svake godine posjećuje Ajvatovicu.

Fena

Podijelite članak
  • 79
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME