Akademik Abdulah Sidran nije mogao prešutjeti: “A sad, đubradijo, dajte nam imena ubica!”

Akademik Abdulah Sidran objavio post donoseći spisak na kojem su imena više od 1.200 tokom rata ubijenih Sarajlija popraćen riječima: “A sad, đubradijo, dajte nam imena ubica!”

“Ni trunke duše nema u onome koji o popisu ubijene djece govori kao o inventuri robe u čaršijskom granapu.

Fuj!”, napisao je akademik Abdulah Sidran na svome Facebook profilu nastavljajući svoje komentiranje u vezi s polemikom o broju ubijene djece tokom Opsade Sarajeva a koju je otvorio Srđan Puhalo.

Rediteljici Jasmili Žbanić – koja je, podsjetimo se, podržala Srđana Puhala i čestitala mu na pokretanju ove teme – obratio se na Facebooku 13. maja riječima: “Jasmila! Broj ubijene djece je varijabla.

Možda se nikad i neće egzaktno ustanoviti…

Ali je konstanta da na optuženicku klupu nije sjeo ni jedan jedini od stotina snajperista Vojske RS-a koji su tu djecu tri i po godine sistematično i sadistički ubijali. Šta je onda u tome istinski problem?”

Copy

Podsjećamo, priču oko broja ubijene djece opkoljenog Sarajeva prije nekoliko dana je pokrenuo bh. psiholog i politički analitičar Srđan Puhalo koji je tražio dokaz tvrdnje da je u Sarajevu ubijeno 1.601 dijete tokom opsade.

Puhalov komentar podigao je mnogo prašine u domaćoj javnosti, te su se zbog toga oglasile mnoge ličnosti sa političke i javne scene naše zemlje.

Poznati bloger, kolumnista i aktivista iz Bosne i Hercegovine Srđan Puhalo dobio je brojne prijetnje, uključujući prijetnje smrću, nakon što je na portalu Analiziraj.ba objavio autorski komentar o medijskim naslovima i izjavama zvaničnika o broju ubijene djece u opkoljenom Sarajevu.

Desetine prijetnji Puhalu uglavnom su upućivane sa različitih korisničkih profila na Twitteru.

U tim prijetnjama Puhalu je, između ostalog, rečeno da “pazi kuda hoda”, da ga treba “ubiti”, “mučiti”, “pretući”, da mu se ne smije više dozvoliti da hoda Sarajevom i slično. Puhalo je prijetnje prijavio Liniji za pomoć novinarima.

Ovim povodom jučer se oglasila i Mreža Safejournalists, u kojoj su Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore

Srđan Puhalo navodi da ne zna na koji način je svojim tekstom vrijeđao ubijenu djecu.

– Po ko zna koji put sam pročitao svoj članak i ne mogu da razumijem čime sam uvrijedio ubijenu sarajevsku djecu i njihove roditelje?

Bhdijaspora

Prethodni članakOva vježba pomoći će vam da se riješite bolova i ukočenosti
Sljedeći članakBol bijelih traka