006AD721 EC85 4E3E B3FA B139F6873FA5
AUTOR: K.H.
DATUM: pro 6, 2021 @ 7:30
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Ne stišavaju se oštre reakcije građana, pojedinaca, udruženja, osoba iz javnog i političkog života, na spektakularnu akciju SIPA-e u Zenici, a potom i određivanje jednomjesečnog pritvora za gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića samo jer, kako je kazao advokat Asim Crnalić, Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona nije stiglo ispitati 11 svjedoka.

Među njima je i ona od akademika Slave Kukića koju prenosimo u nastavku:

Zeničani i ostatak zemlje mogli su se uvjeriti ovih dana koliku opasnost Fuad Kasumović predstavlja za SDA. Na, hoću reći, pravosudnom progonu kojim se iz političke arene pokušava eliminirati u ovom momentu još opasnijega protivnika družine „boraca“ za bošnjačku nacionalnu stvar. Kasumovićevim jezikom, kriminalne družine što, ruku na srce, i nije daleko od istine.

fd-kasumovic


U prilog tome, ako se već hoće, svjedoči masa detalja. U pitanju je, prije svega, činjenica da je privođenje gradonačelnika jednog od najvećih bosanskohercegovačkih gradova, kako i sam Kasumović reče, bilo i spektakularno i filmsko. A razlog za to može biti jedino želja stvarnog nalogodavca da njegovo hapšenje običnu svijetu predstavi kao jedino što je državi ostalo u slučaju kriminalca kakav se rađa jednom u stotinu godina.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Da bi po srijedi mogao biti političko-pravosudni progon svjedoči i nesvakidašnja žurba zeničkoga kantonalnog tužiteljstva da odbaci medijske „insinuacije“ kako je i samo instrument vladajućih političkih opcija. I da tužiteljicu, koju je bacilo u vatru, pošto-poto prikaže kao osobu koja je i časna i poštena i savjesna i samostalna. I koja, što je još važnije, ne podliježe bilo čijim, kamo li političkim utjecajima. 

Čemu, pitam se, takva potreba ako cijenjena gospođa, a i tužiteljstvo u čije ime nastupa, rade po zakonu? Kome se, hoću reći, u tom slučaju i ona i tužiteljstvo imaju potrebu pravdati? I zašto bi se ikome zbog javno iznesenog mišljenja trebalo prijetiti? A prijetilo se. Onima koji u to ne vjeruju preporučam neka pročitaju saopćenje ove institucije od prije koji dan. U njemu se, da skratim, poručuje da tužiteljstvo neće dopustiti dovođenje u pitanje njegova integriteta – i da će protiv medija koji to čine koristiti sve pravne mehanizme zaštite. Što to znači? I zar to nije prijetnja?

Teza o politički kontroliranom pravosuđu se, međutim, ne tiče samo tužiteljstva koje je odrađivalo prljavi posao nego i suda u istoj mjeri. Prijedlog za pritvor, naime, prihvatio je sudac za kojega je opravdano sumnjati da je umrežen s lokalnom SDA hobotnicom. Ne smatram, istina, za potrebno to i detaljnije pojašnjavati. Ali, zatreba li, ni od toga neću bježati.

Uostalom, ako to čudo, pročitah čak i doktor pravnih znanosti, ima imalo obraza, ne vjerujem da mirno spava zbog obrazloženja da je zahtjev za pritvor, ne tamo neke fukare nego gradonačelnika svoga grada, uvažio kako bi tužiteljici, koja nije ispitala sve svjedoke optužbe – i čija je, tako ispade, optužnica bez njih na klimavim nogama – omogućio da u narednih 30 dana to i učini. A to bi, onda, moglo značiti da će mu, ne uspije li gospođa to učiniti i u navedenom roku, pritvor i produžiti. Pa, neka se gradonačelnik hladi koliko god je potrebno.

U ovom momentu, međutim, puno više intrigira što bi mogao biti motiv SDA za juriš na Kasumovića – i za pravosudno-politički progon kakav je gotovo nemoguće ignorirati? Ako mi je, temeljem informacija kojima operiram, dopušteno predviđati, dva bi razloga mogla imati posebnu težinu. 

Prvi se tiče želje da se zeničkoga gradonačelnika, koji je iznikao iz vlastitih im skuta a danas postao neprijatelj broj jedan, prikaže kao nečasnu osobu, kriminalca koji je prijetnja i narodu i državi. A to, onda, znači osobu koje se za dobro svih čim prije treba i osloboditi.

Drugi razlog je proizvod logičnog slijeda zaključivanja. Po njemu, ako ikada, sada je prilika da se Kasumovića adaktira kao mogućeg grobara SDA. Još konkretnije, kraj je godine i potrebno je osigurati pretpostavke za funkcioniranja grada u onoj koja dolazi. A njih nema bez usvojenog gradskog proračuna kojeg, usput, ne može biti bez gradonačelnika. Jer, jedino on ga gradskom vijeću i može predložiti. No, gradonačelnik je u pritvoru. Što činiti? I kako moguće blokade izbjeći? SDA mozgovi su skovali plan i za to. Umjesto Kasumovića treba dovesti drugog. Koga? Možda baš onog koji je u srazu sa njim potučen do nogu.

Kako će najnovija zenička političko-pravosudna farsa i završiti? Ne znam. No, uspije li SDA u svome naumu teško je ne upitati se, tko je slijedeći? I kome bi, zarad lojalnosti SDA kamarili, po scenariju koji je primijenjen i u slučajevima Begića i Kasumovića, zeničko „pravosuđe“ moglo zagorčati život?

Sve to, dakako, ovisi od načina kako će na zeničku političko-pravosudnu farsu reagirati pravosudna vertikala vlasti. I je li njoj samoj stalo do očuvanja vlastita integriteta? Osobno, recimo, nisam preveliki optimista. Ali, dobrim dijelom sve to ovisi i od ponašanja Zeničana samih. Ovih su se dana, čitam, masovno okupljali po zeničkim trgovima. Ne čini mi se, nažalost, da je to i dovoljno. Naprotiv, vrijeme je i za korak više.  

LIDER