Akcija Centra za socijalni rad u Zenici: Deset maloljetnika zatečeno u prosjačenju 

Centar za socijalni rad Zenica, u saradnji sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), inicirao je akciju na ulicama grada koja ima za cilj sprečavanje prosjačenja, ali i zaštite interesa djeteta.

Prema riječima Muamera Mehića, direktora Centra za socijalni rad Zenica, ovakva akcija posljednji put je vršena prije osam godina. 

-Sva maloljetna djeca koja su zatečena u prosjačenju su bila sa roditeljima. Na ulici su oni sami, ali ih roditelji posmatraju i tu su u blizini. Osam godina nije rađena ovakva akcija, dakle posljednja je bila nekada 2014. godine. Cilj aktivnosti bio je zaštita maloljetnika jer mi ni nemamo direktnu nadležnost da se bavimo sa punoljetnim osobama – kaže Mehić.

Ističe da su ovom prilikom zatekli deset maloljetnika koja prosjače na ulicama Zenice.

-Zatekli smo deset maloljetnika u pratnji šest punoljetnih osoba, svi su sa područja Zenice. Oni su dovedeni u prostorije Centra, a svima je izrečena opomena o propustu roditeljskog staranja. Lica su zavedena u evidenciju i ako se naredni put zateknu u prosjačenju Centar će preduzeti zakonske mjere date porodičnim zakonom, a naredna mjera je podnošenje tužbe nadležnom sudu za oduzimanje roditeljskog staranja. Centar prije toga ima mogućnost i oduzeti dijete od roditelja i smjesti ga u ustanovu jer očigledno roditelji nisu shvatili prethodnu opomenu – zaključuje Mehić.