Akcija “samo jako” austrijske policije razbila narko-klan: Na čelu bio državljanin BiH

Akcija “samo jako” austrijske policije razbila narko-klan: Na čelu bio državljanin BiH

Austrijska policija je u akciji kodnog naziva “Samo jako” razbila međunarodnu mrežu švercera drogom koji su djelovali uglavnom u Koruškoj i Štajerskoj.

Tim povodom je u Klagenfurtu održana i press konferencija visokih policijskih zvaničnika koji su detaljno opisali način na koji je ovaj narko-klan djelovao.

Predstavnici iz Državne policije Štajerske i Koruške saopćili su da je riječ o međunarodnoj grupi koja je na ovom području djelovala više od godinu dana.

Tokom istražnih radnji u sklopu akcije “Operation Samo jako“ otkrivena je mreža koja je imala striktnu hijerarhijsku raspodjelu posla. Kako navode, uhapšena su 23 pripadnika ovog klana – 16 Austrijanaca, tri Srbina, jedan Hrvat i tri Slovenca. Procjenjuje se da je vrijednost droge koju su tokom protekle godine stavili u promet 5,2 miliona eura.

Inače, cijelom mrežom su kooordinisala dva zatvorenika: državljanin BiH (35) i Austrijanac (31), koji trenutno služe kaznu u zatvoru Grac-Karlau, ali to nije bila prepreka da upravljaju ovim narko-klanom.

Inače, kako je danas objašnjeno na pres konferenciji, do cijelog klana ih je, zapravo, doveo mali, ulični narko diler. Naime, prije izvjesnog vremena policija je počela da prati jednog dilera u Klagenfurtu, za kojeg se ispostavilo da je “sitna riba”, ali ih je on odveo do čitavog klana, koji je detaljnom istragom razotkriven i razbijen. Istraga je bila toliko detaljna da su uspjeli da otkriju i bunkere u kojima su krili novac, kurire, regrutere za nove dilere kao i njihovo obezbjeđenje.

– To je prosto nevjerovatno kako su profesionalno bili organizirani – rečeno je na današnjoj pres konferenciji,

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica