Akcize se ukidaju: Gorivo jeftinije 40 feninga

95F17B4C B96E 4441 9710 E4A3A6759C8B
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini po hitnom postupku kojim ukidaju akcize u BiH usvojen je sa 31 glasom za, bez protiv i jednim suzdržanim.

Ovo je doneseno kao mjera borbe protiv rasta goriva u našoj zemlji koje dostiže rekordne iznose na globalnom tržištu, ali lančano i drugih cijena proizvoda. Gorivo bi sada trebalo biti jeftinije za 35 do 40 feninga.

U uvodnom izglaganja predlagač ovog Prijedloga zastupnik Saša Magazinović je kazao.

– Vrijeme koje je ostalo institucijama da reaguju je veoma kratko. Zato je ovo veoma hitno i obaveza je i nas kao Parlamenta i drugih intstitucija da koriste sve mehanizme koji su im na raspolaganju. Ovo je jedna od mjera kojom ćemo barem malo zaštiti mentalno zdravlje građana BiH. Ljudi su sluđeni, redovi koji su se formirali radi jedne vijesti u medijima, ljude podsjećaju na period pred izbijanje rata. Ova mjera neće riješiti ekonomske probleme, ali hoće smanjiti cijenu gorica za 35 do 40 feninga i poslat će poruku da mi koji sjedimo ovdje smo odgovorni. Podrška ovoj odluci postoji od šireg građanstva – istakao je Magazinović.

Zastupnik PDP-a Branislav Borenović podržao je zakon te naglasio da su nakon bojkota odlučili da učestvuju u radu Parlamenta BiH.

– Ekstremna vremena zahtijevaju odlučne i brze reakcije i adekvatne mjere. Najvažnija odluka koju će Parlament danas donijeti jeste izmijena Zakona o akcizama i na taj način indirektno pomoglo ne samo prevoznicima nego svim građanima da lakše prebrode ovu tešku ekonomsku krizu koja nas je zahvatila. Zbog toga smo odlučili napraviti izuzetak i učestvovati u donošenju odluka. Danas sve treba ostaviti po strani i pored političkih tenzija koji postoje u našoj zemlji. Nadam se da će i Dom naroda donijeti takvu odluku – kazao je Borenović.

avaz

95F17B4C B96E 4441 9710 E4A3A6759C8B